Srbija ne brine o svojim šampionima: Mina je prvak sveta u karateu, a trenira u trpezariji

Naša zemlja je jedna od najtalentovanijih nacija na planeti, ali uprkos tome, mnogi sportisti muku muče sa ostvarivanjem svojih ciljeva. Naši biseri ne traže puno, samo tek toliko da nesmetano mogu da treniraju. Takav slučaj je i sa Minom Perić, srpskom karatistkinjom koja je prvak Srbije, Evrope i sveta u fudokan karateu.

Kako kaže, ovaj divni sport je otkrila u drugom razrednu osnovne škole. I to sasvim slučajno, kada su delili reklamu za održavanje treninga. Izgleda da je bilo suđeno.

– Bila sam veoma zainteresovana da provirim u taj nekako drugačiji svet, svet veština. Posle nekog vremena i razgovora sa mamom odlučila sam da se ozbiljno bavim karateom, a tada sam dobila i svoju prvu sportsku opremu – počela je Mina razgovor za Dnevno.rs.

Ova skromna devojka trenutno trenira u Karate klubu Crvena zvezda, ali, što je zanimljivo – takmiči se za jedan drugi.

 

– Sve velike tajne karatea otkrio mi je trener Hadžo Bošnjak iz KK „Zanšin” i tu sam počela sa treninzima sa sedam godina. Zbog velike zahvalnosti na svemu što su učinili za mene, još uvek nastupam za njih – iskrena je Mina.

Mlada karatistkinja zbog mnoštva problema prošle godine nije nastupala, što zvuči gotovo neverovatno i skoro pa nezamislivo jer je 2013. godine postala prvakinja Srbije, Evrope i sveta.

– Trenutno nastupam u Zvezdinim prostorijama i na Starom DIF-u, ali doskora to nije bilo tako. Trenirala sam u OŠ „1300 kaplara”, međutim, imali smo finansijskih problema zbog kojih sam mogla da treniram samo dva puta sedmično. A tu 2013. godinu ću pamtiti do kraja života. Evropsko prvenstvo bilo je održano u maju u Italiji, dok sam prvakinja planete postala u Češkoj – ponosno ističe naša sagovornica.

Ove godine Minu očekuju nova međunarodna nadmetanja posle pauze, ali pitanje je da li će uspeti da skupi sredstva kako bi otišla na njih. U proseku, njen otac je za jedno takmičenje izdvajao oko 500-600 evra, a njima su najpotrebniji barem plaćeni troškovi putovanja.

– Trebalo bi da učestvujem na Evropskom prvenstvu u Napulju koje se održava već krajem marta, kao i na Svetskom prvenstvu u novembru u Sočiju. Takođe, nadam se da ću se kvalifikovati i otići na prvo Svetsko prvenstvo u okviru konfederacije koje se u oktobru održava u Brazilu. U razvoju karijere najviše mi pomaže otac koji daje sve od sebe da mi obezbedi sve što je potrebno za moj napredak – kaže ona.

Mama joj je najveći motiv

Nažalost, Mina je bez svoje mame ostala sa 12 godina, ali ona joj je i dalje najveća pokretačka snaga.

– Zahvaljujući njoj sam i počela da treniram ovaj sport i dala sam joj obećanje da ću se ozbiljno baviti karateom. Ona je pratila moje početke, moja prva takmičenja i verovala je u mene kada niko drugi nije. Na svakom takmičenju bilo je isto: stanem na tatami i prvo pogledam u nju kako sedi na tribinama, navija, skače, maše mi… – rekla nam je ova talentovana devojka.

Koliki je Mina zaljubljenik u sport i neverovatni profesionalac govori i činjenica da je, kada nije imala gde da trenira, često odlazila u Tašmajdanski park i tamo vredno radila.

Ova velika nada srpskog sporta studira Tehnološko-metalurški fakultet i trenutno je na prvoj godini.

– Teško je uskladiti sve obaveze, ali uz dobru organizaciju, želju za boljom budućnošću i svakodnevan rad sve se može postići – zaključila je svoj razgovor za Dnevno.rs Mina Perić.