Srbija ponovo NAJBOLJA u ABA ligi: Evo kako su igrali naši klubovi ove sezone

Okončano je još jedno izdanje ligaškog dela regionalne ABA lige. Ostalo je još da se odigra plej-of. U nastavku teksta osvrnućemo se na učinke srpskih timova koji su, kada se sve uzme u obrzi, odigrali još jednu dobru sezonu.

 

foto: abaliga.com

Ono što je možda i najvažnije Srbija će i naredne sezone imati četiri predstavnika pošto je naša zemlja ubedljivo najbolja po koeoficijentu ispred Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

MEGA LEKS

Mega je od svih srpskih timova imala najslabiji učinak. Okončali su sezonu sa 11 pobeda i 15 poraza što je bilo dovoljno za 10. mesto na tabeli.

Ipak, rezultati nisu ni glavni cilj Mege koja je tokom sezone stigla i da promeni ime. Kao i ranijih godina mladi tim Dejana Milojevića je bazirao na afirmaciju srpskih igrača. Može se slobodno reći da je to i ispunjeno.

Prošle sezone Vasilije Micić je apostrofiran kao prva violina, uspeo je da dođe do seniorskog tima Srbije, a karijeru je nastavio u Bejernu kod Svetislava Pešića.

Ove sezone prvo ime Mege je izvanredni Nikola Jokić. Centar rođen 1995. godine je dominirao! Sa prosečnim indeksom 21.96, Nikola Jokić je najkorisniji igrač ABA lige. Zanimljivo da ga po indeksu korisnosti prate njegovi saigrači Nenad Miljenović (21,71) i Dejan Musli (20,2).

Uprkos sjajnim indvidualnim izdanjima Mega je ostala u drugoj polovini tabele. Ipak nebrojano puta ove sezone su pokazali da mogu da priprete svakome, a pamtiće se velika pobeda protiv Union Olimpije, ali i nekoliko kikseva, posebno onaj protiv Levskog.

Za očekivati je da Megu i ove sezone napuste najtalentovaniji, pre svih Nikola Jokić, ali naredne možemo očekivati da iskoči neko novo ime, a prema našim procenama to bi moga da bude supertalentovani Rade Zagorac jer je, u sezoni koja je sada već iza nas, pokazao da je ozbiljan igrač koji neprestano napreduje.

 

foto: bcmegabasket.net

METALAC

Slobodno možemo reći – najprijatnije iznenađenje sezone! Tim iz Valjeva je na mala vrata ušao u ABA ligu nakon odustajanja Radničkog. Usledila je rekonstrukcija dvorane u Valjevu i serija gostovanja na početku sezone. Sve to je doprinelo lošem startu, ali su u nastavku izabranici Vladimira Đokića odigrali preko svih očekivanja. 

Sezona je okončana polovičnim učinkom – 13 pobeda i 13 poraza čime su završili kao šesti i tako obezbedili plasma u Evrokup.

Podsetimo da je Metalac krenuo sezonu sa pet poraza, a onda su pobedili Olimpiju i tako započeli seriju odličnih rezultata. Pobeđivani su svi osim Partizana i Crvene zvezde.

Tim iz Valjeva je poznat po čestim promenama u igračkomm kadru. Tako je bilo i ove sezone. Povrede su takođe uticale na te promene. Bakić je tokom sezone doživeo tešku povredu kolena, a u samom finišu su stizali Džahi Karson i Slavko Vraneš. Ipak, od svih imena najviše su se istakli Đorđe Majstorović i Nikola Jevtović. Majstorović je najpreciziniju u šutu za dva poena u čitavoj ligi, dok je Jevtović u svojoj prvoj sezoni u ABA ligi bio i najkorisniji igrač tima.

Sledeće sezone možemo očekivati nastavak napredovanja kompletnog kluba, a posebna motivacija za sve biće i prvi izlazak u Evropu pošto će Metalac, kao što smo već naglasili, igrati Evrokup.

 

foto: kkpartizan.rs

PARTIZAN   

Najtrofeniji tim takmičenja prolazi kroz najturbulentniju sezonu. Užasan start pokreno je priča da Partizan neće izboriti plasma u plej-of. Onda je usledio preokret. Stigli su Milan Mačvan i Saša Pavlović, ostatak tima je podigao formu, a crno-beli su krenuli u silovitu seriju od 12 poeda koja im je obezbedila novi priliku da se bore za titulu.

Trener Vujošević je tokom čitave sezone pričao da se tim nalazu u velikim poteškoćama i da teško uspeva da preživi. Ovakve okolnosti nisu poremetile igrače koji su posle slabog starta, na krilima navijača, uspeli da izbore četvrto mesto.

U proseku, utakmice crno-belih u ABA ligi gledalo je 5.923 gledalaca. Što je ubedljivo najviše u regionalnom takmičenju.

Uz vernu publiku Partizan je imao i nekoliko raspoloženih igrača. Pre svih Milana Mačvana i Sašu Pavlovića. Najiskusniji tandem je „povlačio” kada je bilo najpotrebnije. Pored njih treba izdvojiti i Nikolu Milutinova koji je i najkorisniji igrač crno-belih u ovoj sezoni.

Njegov uspeh je krenuo neočekivanim odlaskom Đorđa Gagića. Od tada je Milutinov preuzeo primat na poziciji centra i u potpunosti opravdao očekivanja.

Na kraju ostaje žal za porazom u Podgorici protiv Budućnosti u poslednjem kolu ABA lige kada su crno-beli mogli da dođi i do drugom mesta na tabeli.

Ipak, kada se uzme u obzir da je Partizan preživeo odlaza Gagića, lošu finansijsku situaciju, a na sve to se nadovezala priča o sukobu Pavlovića I Vujoševića, navijači crno-belog tima mogu da budu zadovoljni igrama svojih ljubimaca.

 

foto: beta

CRVENA ZVEZDA

Beogradski crveno-beli su odigrali sezonu za pamćenje. Konstantno su od samog starta bili prvi na tabeli dominirajući kroz čitavo takmičenje. Na kraju su okončali sezonu sa svega dva poraza i tako izjednačili i taj rekord.

Zvezdina sezona i jeste obeležena rekordima. Prvo su srušili rekord Union Olimpije za najbolji start takmičenja. Zvezdi je bilo potrebno da pobedi 13 puta za to, a potom su tri nedelje kasnije srušili i Partizanov rekord o broju uzasopnih pobeda. Izabranici Dejana Radonjića su na kraju imali samo jedan kiks i to protiv Krke iz Novog Mesta. Drugi poraz stigao je u derbiju protiv Partizana.

Crveno-beli su dominirali u skoro svim statističkim parametrima. Odbrana je bila granitna tokom čitave sezone, a u napadu su procenti bili izvanredni. Tim Dejana Radonjića je završio ligaški deo sa najpreciznijim šutem za dva, dok su u šutu za tri bili drugi.

Od igrača očekivano se istakao Boban Marjanović. Visoki centar je bio izvanredan tokom čitave sezone, a najviše pomoći imao je od Nikole Kalinića i Markusa Vilijamsa koji je posebno briljirao u prvom delu sezone.

Sve u svemu malo šta može da se zameri crveno-belima u ligaškom delu takmičenja.

 

foto: kkcrvenazvezda.com

Sada sledi ono najvažnije – plej-of i borba za Evroligu. Nažalost svih ljubitelja košarke u Srbiji, naša dva najtrofejnija kluba neće moći da igraju najelitnije takmičenje pošto se sastaju u polufinalu.