SRBIJA U ČETVRTFINALU EVROPSKOG PRVENSTVA: Bruks sa centra overila pobedu nad Belgijom (VIDEO)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto je u trećem kolu Grupe D u Zrenjaninu pobedila Belgiju sa 70:66 (16:15, 10:19, 18:14, 28:18).

Košarkašice
Beta

Najefikasnija u pobedničkom timu bila je Jelena Bruks sa 16 poena, dok su Ana Dabović i Sonja Petrović dodale po 13.

U selekciji Belgije istakla se Ema Meseman sa 21 poenom, dok je Kim Mestdah dodala 15.

Utakmica u punoj Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu bila je izuzteno napeta i neizvesna od prvog minuta. Ekipe su se u prvoj četvrtini smenjivalje u vodjstvu, ali je Belgija u drugoj deonici bila snatno bolji rival.

Čvršćom odbranom zatvorile su prilaze košu, a izabranice Marine Maljković nisu uspele da pronađu rešenje za takvu igru rivalki, pa je Belgija na poluvremenu vodila sa 34:26.

Na samom početku drugog poluvremena Belgija je došla do prve i jedine dvocifrene prednosti, ali je Ana Dabović sjajnom rolom zadržala Srbiju u igri.

Srbija je postepeno “topila” zaostatak za Belgijankama, da bi do preokreta stigla posle dvojke Sonje Petrović na četiri minuta i 12 sekundi pre kraja.

Prednost Srbije nije dugo potrajala, pošto je Belgija već u narednom preko Mestdah preokrenula i to pogodivši za tri poena o tablu i dodatno slobodno bacanje.

Ekipa Marine Maljković se nije predavala pa je lako i brzo ponovo uhvatila priključak. U neizvesnoj završnici igralo se poen za poen.

Odlučujući poeni postignuti su 11,3 sekunde pre kraja kada je Dabović pogodila oba slobodna bacanja. Usledio tajm-aut Belgije i izvođenje lopte s bočne strane terena. Nevena Jovanović odlično je reagovala i oduzela loptu kod izvođenja.

Belgijanke su na 1,8 sekundi pre kraja napravile faul, ali Sonja Petrović nije realizovala bacanja. Belgijanke su zbog prestupa dobile opet loptu sa strane, ali ovaj put je Jelena Bruks oduzela loptu na polovini terena, šutirala i pogodila za konačnh 70:66.

Srbija je Grupu D završila na prvom mestu s maksimalnim učinkom, pa će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela izmedju Švedske i Letonije, dok Belgija u osmini finala igra protiv Slovenije.