Srbin uhvatio ritam: Viktor bez većih problema savlado Čeha, Troicki – Veseli 6:3, 3:6, 6:2, 6:3

Srpski teniser Viktor Troicki zabeležio je pobedu u okviru prvog kola Australijan opena, savladavši Čeha Jirija Veselog sa 3:1 u setovima (6:3, 3:6, 6:2, 6:3).

On će u trećem kolu igrati sa Leonardom Majereom iz Argentine koji je bio bolji od Džona Milmana iz Australije sa 6:3, 6:3, 6:2.

Plasman u drugo kolo nisu obezbedili Bojana Jovanovski i Filip Krajinović. Ranije tokom noći, Ana Ivanović je doživela šokantan poraz, pošto je bolja od nje u tri seta bila kvalifikantkinja Lucija Hradecka.

Sve zanimljivosti sa ovogodišnjeg Australijan opena možete da saznate u našem specijalnom blogu posvećenom prvom Gren slemu sezone.

NAJAVA I TOK MEČA:

Dvojica tenisera do sada se nisu međusobno sastajala, a zanimljivo je da su obojica tokom vikenda iza nas osvojila titule.

Viktor Troicki osvojio je titulu na ATP turniru u Sidneju, pošto je u finalu savladao Kazahstanca Mihaila Kukuškina sa 6:2, 6:3. Ovo je bila druga titula Troickog u karijeri, posle one osvojene u Moskvi 2010.

Veseli je u Ouklendu u duelu za trofej savladao Adrijana Manarina sa 6:3, 6:2 i to mu je prva titula u karijeri. Češki teniser ima 21. godiu i trenutno se nalazi na 39. mestu ATP liste.

Prvi set: Viktor Troicki – Jiri Veseli 6:3

Već je na početku bila zagarantovana borba. Prvi servis pripao je Srbinu, a u uvodnom gemu bilo je neizvesno. Posle naizmeničnih razmena nekoliko dobrih poena bilo je nerešeno (40:40). Troicki je prednost i priliku da reši gem u svoju korist iskoristio iz drugog puta – 1:0. Nije dugo trebalo Viktoru da se „zagreje”, pa je već u narednem gemu napravio brejk, a onda ga rutinski (40:0) potvrdio za prednost u prvom setu od 3:0.

Slušao je servis Viktora, što nije dozvoljavalo protivniku da i posle osvojenog gema (na svoj servis) bude u mogućnosti da vrati brejk. Ipak, vodila se borba u četvrtom gemu. Veseli je bio u mogućnosti da gem reši u svoju korist (40:30), ali borbeni Troicki je uspeo da veže tri uzastopna poena za vođstvo od 4:1.

Sigurno je Viktor priveo prvi set kraju i bez većih problema i komplikacija poveo sa 1:0 (6:3).

Drugi set: Viktor Troicki – Jiri Veseli 3:6

Za razliku od prvog, drugi set otvara se boljom igrom Čeha. Kako je meč odmicao Veseli je bio sve bolji prilikom servisa, pa je tako u ovom setu poveo sa 1:0. Viktor je odgovorio istom merom za izjednačenje – 1:1. Gledali smo solidnu igru Srbina, ali videle su se povremene oscilacije, pa je za razliku od početka meča u ovom period Troicki bio u blagom padu. Ipak, imao je Viktor kontrolu nad svojom igrom. Bio je siguran prilikom servisa, dok je na servis protivnika teže dolazio u prliku da napravi brejk – 2:2.

Neizvesno je bilo u ovom setu. Niko nije rizikovao da napravi veću razliku. Vođstvo je uglavnom bilo na strani Čeha, dok je Srbin držao set u egalu kada bi god bio na redu servisa.

Međutim, pad u igri Viktora (koji smo spomenuli da je prisutan u ovom setu) duže je potrajao, a Veseli je to iskoristio i prelomio u momentima kada je najbolje praviti brejk – 5:3.

Trenutno bolju i sigurniju igru Čeh je potvrdio u narednom gemu, prilikom svog servisa, što mu je donelo izjenačenje, a nama uzbuđenje i neizvesnost u nastavku – 1:1 (6:3).

Treći set: Viktor Troicki – Jiri Veseli 6:2

Treći set Viktor „otvara” nalik prvom – ovaja gem na svoj servis, dok u sledećem pravi brejk za prednost od 2:0. Brejk je potvrđen, Troicki se „razbudio” i sada ponovo ima veliku prednost u trećem setu – 3:0. Do kraja seta nije bilo previše neizvesnosti, Troicki je Veselom prepustio samo dva gema i sada vodi sa 2:1 u setovima.

Četrvti set: Viktor Troicki – Jiri Veseli 6:3

Viktor sa „nulom” čisti protivnika na početku četvrtog seta (40:0) – 1:0. Ne na isti način, ali Veseli je uspeo da odgovori za izjednačenje – 1:1. Treći gem doneo je malo neizesnosti. Gledali smo razmenu poena sa obe strane, Troickog je slabije slušao servis, ali je uspeo da ga iskontroliše i povede sa 2:1.

U nastavku Veseli osvaja na svoj servis, dok Viktor ponovo rešava gem sa „nulom” (40:0) za novo vođstvo – 3:2. Srbin ponovo pravi brejk u veoma važnim trenucima, a pri vođstvu od 5:3 servirao je za pobedu.

Nije se predao Veseli. Čeh se u devetom gemu borio koliko god je mogao, kako bi i dalje ostao u igri, međutim, danas bolji Viktor sa lakoćom je iskoristio šansu koja mu je pružena i osvojivši ovaj gem (6:3) izborio plasman u drugo kolo Australijan Opena.