Srpkinja za kojom je poludela Hrvatska: Jovana Vukoje blista u Ragusi, a u napadu je nezaustavljiva (FOTO)

Srpska košarkašica Jovana Vukoje ove sezone igra odlično u dubrovačkom klubu Ragusa, a o njenim partijama govori i činjenica da je MVP hrvatskog šampionata. Ona je je za portal Dnevno.rs govorila o svojim idolima iz mladosti, saigračicama iz kluba, psu Gokuu, a za naše čitaoce je napisala i pesmu koja se može naći u knjizi koju je izdala.

Posle 14 odigranih kola Ženski košarkaški klub Ragusa je ubedljivo prvi u šampionatu Hrvatske sa samo jednim porazom. Najviše zasluga za istorijski uspeh dubrovačkog kluba ima jedna Srpkinja, Jovana Vukoje.

Ona beleži fantastične partije, a prosek poena joj je skoro 25 po utakmici. Jovana je u intervjuu za naš portal otkrila kakvu vrstu igre preferira, a pričali smo i o nekošarkaškim temama.

Odlično guraš u Ragusi i MVP si tamošnjeg prvenstva. Šta je to ”kliknulo” pa da igraš tako dominantno?

Kliknulo je to da su se igračice složile, kako na terenu, tako i van njega. Jedna u drugu imamo maksimalno poverenje, odličan prijateljski odnos, i to se bez sumnje vidi i oseti na terenu. Ne bih rekla da ja vučem tim, nego da tim vuče mene, i samim tim sto želim maksimalno da im pomognem, pružam dobre partije.

Koji su vam ciljevi ove sezone?

Jedini cilj je da svaku utakmicu koju možemo da pobedimo, pobedimo. Znači, da damo svoj maksimum na apsolutno svakoj utakmici, a ako će to dovesti do neke od medalja, onda je to naš cilj.

Na poslednjoj utakmici u 2014. Gospiću si ubacila 45 poena. Kako ti je to pošlo za rukom i da li si u seniorskoj konkurenciji imala neki sličan skor?

Ne znam kako mi je pošlo za rukom, jednostavno sam tako otvorila utakmicu, ušla u neko dobro raspoloženje na terenu, igrali smo dobru odbranu, tako da je bilo mnogo prilika za kontra napade i brze koševe. Do sada sam jednom, dok sam branila boje ŽKK „Voždovac”, dala 40 poena na jednoj utakmici. Međutim, ovaj put je bio poseban što sam dala 45 poena za 29 minuta. Mislim da bih išla i preko 50 da sam igrala celu utakmicu.

Prosek po utakmici ti je 25 poena. Koliko su saigračice zaslužne za to?

Mislim da su saigračice više zaslužne nego što sam ja. Vremenom su se podelile uloge u ekipi, svako ima svoje zadatke, a saigračice su videle kako mogu da doprinesem i tako mi daju podršku da svojim poenima pomognem u pobedama.

Kako dubrovačka, ali i hrvatska javnost reaguje na tvoje igre?

Reaguju odlično, tj. onako kako bi se u bilo kojoj drugoj sredini reagovalo ako neko pruži odličnu partiju.

Kada bi mogla da se poistovetiš po stilu igre sa domaćim kolegom iz muške konkurencije, ko bi to bio?

Mislim da je nezahvalno da sama sebe poistovećujem sa nekim igračima, to bih uvek prepustila drugima da kažu. Ali, ako mogu da kažem ko su mi omiljeni igrači, u mladosti je to naravno bio Majkl Džordan, a od ovih sada što igraju definitivno Kajri Irving.

U nekim pređašnjim klubovima nosila si dres sa brojm 43. Zašto?

Od mojih prvih košarkaških koraka nekako mi se svideo taj broj. I godinama sam pričala da ću ga kad tad nositi (u to vreme su se nosili brojevi od 4 do 15), tako da prvom prilikom kad mi se pružila prilika da biram broj, to je bio 43 i od tad je ostalo tako.

Reprezentacija je pod vođstvom Marine Maljković protekle godine ostvarila zavidan uspeh na svetskoj sceni. Možeš li to da prokomentarišeš?

To je fantastičan uspeh koji je žensku košarku Srbije posle dugo vremena trgnuo iz letargije i negativnog konteksta. Naše reprezentativke su zaista pokazale da se kod nas radi kvalitetno, i da je sa velikim zalaganjem svaki uspeh moguć.

Izdala si zbirku poezije. Kako glasi naslov knjige?

Zbirka je izasla 2008. godine, zove se „Niko ne mora da zna”, ima 43 pesme i recenziju je uradio Pero Zubac.

Jovana je čitaocima portala Dnevno.rs priuštila to zadovoljstvo da uživaju u jednoj od njenih pesama.

Čekajte, gde ste pošli?

 

Zar je naš razgovor već došao do kraja?

Kako je moguće da se vreme tako brzo potroši,

Onda kad se uživa,

kad je prijatno van svih očekivanja?

 

Vaša reč je putokaz za mene,

Krči mi put od hiljadu “kuda, gde i kako”,

Vraćate svetlo u moj svet od sene,

Kada Vi to kažete, odjednom postaje nekako lako.

 

Zaista mi prija svaki razgovor sa Vama,

jer uvek teče čudnovato lako,

I koliko god budemo imali za priču vremena,

Meni će to uvek biti mnogo, mnogo kratko.

 

Da li nešto trenutno čitaš?

Trenutno čitam „Knulp”, od Hermana Hesea. Rešila sam da pročitam u ovoj sezoni sve Heseove knjige, tako da mi je ostalo jos nekih desetak dela.

Kako provodiš slobodno vreme u Dubrovniku?

Provodim ga ili u šetnjama sa saigračicama, odlascima u bioskop, ili sa svojim psom Gokuom.

Kako bi košarkaški opisala sebe?

Sebe bih košarkaški opisala kao nekog ko više pažnje posvećuje kreativnosti i takvoj vrsti nadigravanja, nego onima koji sve završe sa masom, snagom, bez neke kreativnosti. Tip sam igrača koji voli brzu i dinamičnu košarku, puno kontra napada i agresivne igre.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs