Srpska košarka pred nemogućim izborom: Ispaštaju selekcije ili klubovi

kss
wikipedia

Srpska košarka našla se između dve vatre u sukobu FIBA i Evolige. Kako sada stoje stvari, nalazimo se pred nemogućim izborom. Prvi od njih je prihvatiti zahteve FIBA što će naše klubove ostaviti bez evropskih takmičenja. Drugi izbor je još gori jer bi mogao da znači izbacivanje naših selekcija.

 

Čelnici klubova ABA lige i nacionalnih košarkaških Saveza iz regiona ex-YU, pre nekoliko dana u Zagrebu su postigli opsežan dogovor, koji podrazumeva raskid sa dosadašnjim stanjem i formiranje nove lige, “u skladu sa zahtevima FIBA i standardima Evrolige”.

Učesnici sastanka razišli su se te večeri uz vidno olakšanje, verujući da će liga uređena sa pravne tačke gledišta, u kojoj su klubovi stopostotni vlasnici i koja ima podršku (priznanje) svih Saveza, dobiti i priznanje FIBA.

Međutim, iz Ženeve je, kako prenosi MONDO, stigao “hladan tuš”.

U vraćenom dokumentu – preambuli Statuta nove ABA lige, uneti su amandmani, kojima se praktično traži da ona ubuduće nema nikakve odnose sa Evroligom i njenom upravljačkom kompanijom “ECA”, gde je nova regionalna liga planirala da preuzme deonice “ABA Sidro d.o.o” i postane suvlasnik.

Kako je FIBA sada postavila stvari, čini se da su moguća samo dva rešenja – prihvatiti njene zahteve i čekati reakciju Evrolige (izbacivanje klubova ex-YU iz Evrolige i Evrokupa, što bi u velikoj meri obesmislilo dalju egzistenciju ABA lige), ili se oglušiti o njih i rizikovati čitav niz problema, počev od sankcija nacionalnim timovima.

 

Među dodatnim uslovima za priznavanje ABA lige, kako je preneo Mondo, FIBA nalaže da ona “ne sme da ima ugovorne veze sa entitetima koje FIBA ne priznaje” (da li se time aludira na najavljeno ustupanje menadžmenta lige transformisanom preduzeću “ABA Sidro d.o.o”, u kome 20 odsto vlasničkog udela imaju fizička lica?), traži obavezivanje da će ABA liga biti ugašena u roku od 30 dana ako joj FIBA ponovo povuče priznanje, a zatražena je i saglasnost sa novim FIBA međunarodnim kalendarom, koji stupa na snagu od 2017. godine.

Tim kalendarom – koga su za sada bez ikakvih posledica odbili “ECA”, najveći evropski klubovi i najznačajnije domaće lige Evrope – predviđeno je uvođenje četiri perioda tokom godine (tzv. “prozora”) za utakmice reprezentacija, od kojih dva zadiru u klupsku sezonu.

Ostaje da se do isteka postavljenog roka (29. jun) vidi ima li rešenja za situaciju, u kojoj treba da biramo između dva zla, ili je ovo čemu prisustvujemo početak dugo najavljivanog juriša FIBA na Evroligu, preko regiona bivše SFR Jugoslavije, kao njene “najslabije karike”…