Srpska veslačka ekspedicija na Evropskom prvenstvu: Beđik i Vasić ‘jurišaju’ na medalju

Veslačka reprezentacija Srbije otputovala je u utorak popodne put poljskog Poznanja, koji će od 29. do 31. maja biti domaćin Evropskog prvenstva za seniore, devetog od obnove ovog takmičenja 2007. godine kada se šampionat takođe održao u ovom gradu.

 

Našu zemlju će na šampionatu Starog kontinenta predstavljati šest čamaca – dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić, skif Andrija Šljukić i ženski dubl skul Jovana Arsić, Iva Obradović

Ovogodišnji šampionat Starog kontinenta okupiće 591 veslača i veslačica iz 36 zemalja među kojima će biti i 15 srpskih reprezentativaca. Oni će veslati u šest čamaca. Nenad Beđik i Miloš Vasić biće u dvojcu bez kormilara u kojem su na Evropskom prvenstvu u Beogradu zlato osvojili Miloš Bogičević i Veselin Savić.

Evropski šampionat, koji će za sve čamce biti i svojevrsna provera za Svetsko prvenstvo u Ožibeleu krajem avgusta, glavnom kvalifikacionom takmičenju za Olimpijske igre u Riju 2016, počinje u petak 29. maja, kada su na programu kvalifikacije i trke repesaža. Dan ranije biće obavljen žreb kvalifikacionih grupa. U subotu će se veslati polufinala i finala C i D, dok je nedelja rezervisana sa finala B i A. U petak led od srpskih posada probija dvojac bez kormilara (Vasić/Beđik) koji od 10 časova i 15 minuta vesla kvalifikacije ove discipline u kojoj je prijavljeno 14 čamaca.

Beđik i Vasić su odlično radili u proteklom periodu i od njih dvojice očekujemo najviši mogući plasman tj. da se bore za medaljubio je kratak Nebojša Ilić

Nakon srpskog dvojca bez kormilara na stazi će se naći dubl skul za lake veslače Stanojević i Jošić. Oni će se od 10 časova i 30 minuta boriti sa još 16 čamaca za plasman u polufinale.

Četverac bez kormilara Bogičević, Savić, Stojić, Đerić vatreno krštenje imao je na Svetsku kupu na Bledu pre nešto više od dve nedelje kada je osvojio bronzu. U Poznanju će nasuprot sebe imati 12 čamaca, a kvalifikacije u ovoj discipline startuju u 11 časova.

U muškom dubl skulu prijavljeno je najviše čamaca u Poljskoj. Čak 21 posada će od 11 časova i 15 minuta krenuti ka polufinalu. Odličnu uvertiru za predstojeće takmičenje srpska posada Marjanović/Filipović napravila je na Svetskom kupu na Bledu gde je izlila srebrno odličje.

Poput muškog i u ženskom dubl skulu konkurencija će biti žestoka. Prijavljeno je čak 17 čamaca. Iva Obradović i Jovana Arsić, kojoj će ovo biti prvo prvenstvo Evrope za seniore, startuju u kvalifikacijama u 11 časova i 35 minuta.

U kvalifikacijama poslednji od srpskih čamaca nastupiće, od 12 časova i 5 minuta, Andrija Šljukić u skifu u kojem je prijavljeno čak 20 čamaca.

Srpska ekspedicija će danas i u četvrtak na regatnoj stazi, koja se nalazi gotovo u centru Poznanja, imati poslednje treninge pred početak šampionata.