Srpski tajfun ‘opustošio’ i Floridu: Odlični Đoković preko Mareja do pete titule u Majamiju

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je svoju petu titulu na Mastersu u Majamiju pošto je u finalu savladao Endija Mareja sa 7:6, 4:6, 6:0.

 

Ovo je bio njihov 26. međusobni susret, a srpski teniser sada vodi sa 18:8 u pobedama. Marej nije dobio nijedan njihov duel od Vimbldona 2013. godine.

Prethodno, njih dvojica su se sastajali u finalu turnira u Majamiju dva puta. Britanac je pobedio 2009, a Srbin mu se revanširao 2012.

Takođe, ovo je bio 51. trofej u karijeri za Novaka Đokovića, a pehar je u Majamiju podizao pet puta.

Najava i tok meča:

Prvi nosilac Novak Đoković je u polufinalnoj borbi sa 2:0 u setovima (7:6, 6:2) savladao domaćeg tenisera Džona Iznera. Treći nosilac Endi Marej je, takođe bez izgubljenog seta (6:4, 6:4), bio bolji od osmog nosioca, Čeha Tomaša Berdiha.

Prethodno, Srbin je eliniminisao Slovaka Martina Kližana (6:0, 5:7, 6:1), Belgijanca Stiva Darsisa (6:0, 7:5), Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova posle mnogo muka (6:7, 7:5, 6:0) i u četvrtfinalu Španca Davida Ferera (7:5, 7:5).

Britanac je na putu do polufinala bio bolji od Amerikanca Donalda Janga (6:4, 6:2), Kolumbijca Santjaga Điralda (6:3, 6:4), Južnoafrikanca Kevina Andersona (6:4, 3:6, 6:3) i Austrijanca Dominika Tima (3:6, 6:4, 6:1).

Đoković je lider na ATP listi. Do sada je u karijeri osvojio 50 titula, uključujući i četiri u Majamiju. On je branilac trofeja na Floridi. Ove sezone pobedio je na Australijan openu i Indijan Velsu.

 

Prvi set: Novak Đoković – Endi Marej 7:6 (7:3)

Duel u Majamiju servisom je otvorio srpski teniser. Pri vođstvu od 30:15 videli smo nestvarni promašaj Đokovića, sa samo jednog metra poslao je lopticu u mrežu. Imao je Marej odmah posle toga i priliku za brejk. Posle nekoliko izjednačenja Novak je konačno prelomio i poveo sa 1:0. Usledio je gem koji je Britanac bez problema osvojio – 1:1. Opet je Endi došao do brejk lopte, a ovaj put šansu nije propustio – 1:2.

Zaigrala su se ova dvojica 27-godišnjaka i u četvrtom gemu. Imao je Đoković dva izjednačenja, a svoju prvu šansu da protivniku oduzme servis Srbin je iskoristio – 2:2. Poveo je Marej 0:30, ali je u tim trenucima Nole popravio svoju igru i prvi servis, pa je sa četiri uzastopna poena ponovo došao do vođstva u finalu – 3:2. Impresivan tenis prikazuju ovi momci u sunčanoj Floridi, ali nažalost Marej nije dozvolio da mu izmakne šesti gem – 3:3.

 

Zahvaljujući greškama našeg igrača Marej je neočekivano lako i bez izgubljenog poena oduzeo servis Đokoviću, drugi put na meču – 3:4. Usledio je gem gotovo identičan prethodnom, samo što su se uloge promenile. Britanac je bio taj koji je grešio, a Novak je uzvratio brejk tako što je praktično samo vraćao loptice – 4:4. Deveti gem je srpski teniser rešio „na brzaka” – 5:4.

Iako je prvi poen uzeo Đoković, Marej je uspeo da prolongira trajanje prvog seta – 5:5. Grešio je Noletov protivnik, a svoju frustraciju lošim potezima izbacivao je glasnim urlicima. Premda je servirao sa neugodne, sunčane strane, Novak je bez problema osvojio gem – 6:5. Lepo je krenuo naš igrač u 12. gemu: poveo je sa 0:30. Tada je Britanac iz rukava izvukao sve što zna o tenisu i maestralnim potezima uveo prvi set u taj-brejk – 6:6.

Odlično je počelo za Novaka u 13. odlučujućem gemu, Srbin je odmah na startu napravio dva mini-brejka za 3:0. Đoković tu prednost nije ispuštao, što mu je donelo prvi set posle 67 minuta borbe.

 

Drugi set: Novak Đoković – Endi Marej 4:6

U uvodna dva gema nije bilo previše kalkulisanja, a samim tim ni prilika za brejk – 1:1. A onda u trećem Đoković je u četiri navrata mogao da oduzme servis protivniku. Ipak, dobar servis i savršen lob doveli su Mareja do nove prednosti – 1:2.

Nije pronašao pravi ritam srpski teniser u prvom setu. Dozvolio je Mareju da dođe u priliku da mu oduzme servis, ali je Britanac svojim promašenim udarcima ipak ”poklonio” gem Novaku – 2:2. Usledio je ne naročito interesentan gem na servis Mareja koji je on rešio u svoju korist – 2:3. U šestom gemu Marejje napadao drugi servis rivala, došao je do 15:30 i ponovo odlično riternirao, ali je Novak nekako vratio tu lopticu i dočekao grešku protivnika. Osvojio je Đoković i sledeći poen, a onda je iz defanzivne odigrao briljantnu bekhend parelelu – 3:3.

 

Kada je Novak sa 40:0 za Britanca došao na 40:30, činilo se da će imati snage za izjednačenje, ali se Marej spasio odličnim servisom – 3:4. Nešto slično videli smo i u narednom gemu, samo što se ovaj put ”za dlaku” izvukao srpski teniser – 4:4. Ono što je karakteristično za drugi set, gemovi se osvajanju mnogo teže. Ni posle devet odigranih gemova nema brejka, pa će tako Novak servirati za ostanak – 4:5.

Primetno je da je Đoković umoran u proteklih nekoliko gemova. To je doprinelo seriji loših poteza koji su Mareju obezbedili tri prilike za brejk, ali i za osvajanje drugog seta. Napao je Britanac drugi servis Novaka i tako je došao do izjednačenja – 4:6.

Posle toga je Novak vikao nešto u pravcu svoje lože, a sudija mu je dao opomenu, pa je usledila rasprava između dva seta tokom koje je sudija rekao Đokoviću da je “uplašio dete“ svojom vikom.

 

Treći set: Novak Đoković – Endi Marej 6:0

Visoka temperatura u Majamiju je iscrpljujuća i za gledaoce na tribinama, a kamoli za dvojicu tenisera. Marej nije uspeo da završi poen iz tri smeča, a na kraju je forhend volej poslao u mrežu, pa je Novak zaradio brejk šansu. Odigrao je Škot izuzetno hrabar poen i spasao brejk loptu, ali je potom u dva uzastopna poena prvi popustio i Đoković je napravio brejk – 1:0. Kakav je samo magičan potez osvojio Novak za 2:0! Endi ga je šetao skraćenim loptama, ali je sve stizao gipki Srbin za povrdu brejka.

Evidentno je da je Marej izgubio ritam prilikom servisa, a Novak je to iskoristio da dođe do tri prilike za brejk. Popravivši prvi servis uspeo je Britanac da ih spase. Srpskom teniseru su potom bile potrebne dodatne tri prilike za brejk da bi konačno, drugi put u ovom setu, oduzeo servis Mareju – 3:0. Nole kao da je ubacio u petu brzinu u tim trenucima, a bez izgubljenog poena je došao do velikih 4:0 u odlučujućem setu.

Potpuno je posrnuo Marej u trećem setu, a Novak svoju besprekornu kondiciju koristi na najbolji mogući način – vođstvom od 5:0. U narednom gemu potvrdio je naš Nole klasu i tako došao do 51. titule u karijeri