ŠTA POSLE TENISA?! Nole otkrio da PLANIRA DVA POSLA kad završi karijeru

Novak Đoković objasnio je o koja dva posla je razmišljao kada završi tenisku karijeru, ali govorio o tome kako se izboriti sa nedostatkom motivacije, te kako je postao dobar na svim podlogama.

Printscreen Youtube/Sportklub

Najpre se osvrnuo na meč sa američkim teniserom Tejlorom Fricom 6:3, 7:6 (5).

Veoma čudan meč u čudnim uslovima, skoro sve vreme je padala kiša. Bilo je nezgodno i meni i njemu. Mislim da sam možda ja bio u maloj prednosti jer se podloga usporila i možda sam bolje mogao da vraćam njegove servise, on ima snažan servis. Držao sam meč pod kontrolom većim delom. Servirao sam za meč i napravio sam nekoliko loših udaraca, a on je poslao jedan sjajan pasing-šot i vratio se u igru. Bio sam nervozan i kada smo se vratili na teren mislim da smo bili izjednačeni do poslednjeg poena i veoma sam zadovoljan što sam posao završio u dva seta. Znam da mogu da igram bolje i potrudiću se da bude tako za dva dana“, rekao je Novak Đoković.

Između dva Rolan Garosa je prošlo sedam meseci, a Đoković je izdvojio sve specifičnosti igre na ovoj podlozi.

Svi znamo da je šljaka najsporija podloga u našem sportu i da kao takva zahteva više fizičke snage, ali takođe i mentalne i emotivne snage po mom mišljenju. Mislim da mora da se trenira na šljaci više nego na nekoj drugoj podlozi kako bi ti na njoj postalo prijatno. Takođe, što se tiče taktike to je najzahtevnija podloga, takođe i kada se radi o konstruisanju poena, nije tako lako kao na drugim podlogama. Jak servis pomaže, ali nekada je to zaista igra mačke i miša u kojoj moraš da se boriš za poziciju, u kojoj moraš da koristiš udarce koje inače ne bi koristio na drugom podlogama kako bi se vratio u igru. To je podloga koja zahteva od igrača da se brani bolje nego na drugim podlogama. Nisam igrao mnogo, tako da se ne osećam fizički umorno ili istrošeno. Mislim da za mene to neće biti problem u Parizu. Uzbuđen sam zbog toga, svakako je to najveći cilj za mene kada je sezona u šljaci u pitanju. Nadam se da ću u Rimu odigrati što više mečeva i još nekoliko u Beogradu i da ću za Rolan Garos biti u pravoj formi“, rekao je Đoković.

ĐOKOVIĆ URLAO NA SUDIJU, PA NAPUSTIO TEREN! Meč PREKINUT, Noletova faca govori sve (VIDEO)

Objasnio je i kako je postao uspešan na svim podlogama.

„Mislim da je lak deo svega motivacija, bilo mi je lako da pronađem motiv da osvojim Rolan Garos i da dođem do toga da osvojim sva četiri grend slema. Imao sam i poraze u finalima i neke teške mečeve posebno protiv Nadala i protiv Vavrinke. Mislim da sam igrao tri vezana finala na Ronal Garosu. Izgubio sam od Nadala i od Vavrinke i na kraju sam pobedio Endija i u tom momentu sam imao sva četiri grend slema. Imao sam definitivno najboljih 15 meseci u karijeri kada se gleda igra i rezultati. Nisam očekivao da će se to dogoditi, ali posle toga sam se, da budem iskren, malo mučio sa motivacijom. Mislio sam da se nikada neću naći u takvoj situaciji. Ali, naučio sam nešto novo. Bio sam posvećen ideji da osvojim grend slem na šljaci. Odrastao sam na šljaci i nikada se na njoj nisam osećao loše, ali statistički gledano šljaka nije moja najuspešnija podloga u poređenju sa tvrdom podlogom i travom. Bilo je više pitanje mentalnog nego fizičkog momenta. Bio mi je potreban samo taj dodatni korak, davalo mi je više snage to što nisam odmah uspeo. Kada sam došao do tog cilja bio sam presrećan, ispunjen, ali i ispražnjen. Trebalo mi je godinu i po dana da se povratim i mentalno i posle problema sa laktom. Ali, vratio sam se na svoj put i mislim da je tenis iz tog razloga jedinstven sport jer konstantno moraš da se prilagođavaš novim uslovima i podlogama, uslovima napolju i u dvorani, igranju po danu i pod reflektorima. Ako želiš da budeš uspešan, moraš da igraš jednako dobro na svim podlogama i u svim uslovima. I da budeš konstantan sa rezultatima. Drugačije neće biti dovoljno jer nivo tenisa stalno raste“, objasnio je Novak.

Otkrio je i šta teniseri obično rade kada imaju slobodno vreme.

„Igrali smo jednu društvenu igru. Nije bio uno, bila je druga igra, parćizi, koju igramo ovih dana. U ovakvim uslovima ne znaš kada ćeš i da li ćeš se vratiti na teren jer se proverava sve na pola sata i moraš da paziš da li ćeš možda da jedeš, odmaraš, spavaš… Ako zaspiš potrebno ti je vreme da se razbudiš. Bio sam budan, slušao sam muziku, razgovarao sam sa trenerom o meču, pričao sam sa decom… Uvek ima nešto da se radi, definitivno mi nije bilo dosadno“, rekao je Novak.

Interesantno je čuti da Novak kaže da je izgubio motivaciju, sličnu stvar rekao je Dominik Tim.

„Ne znam šta je to izazvalo kod Dominika, ali mogu da ga razumem. Živimo u takvom vremenu. Kod mene je stvar bila da sam ostvario sve što sam želeo da ostvarim profesionalno. Ali shvatio sam da je to značilo da nisam imao dovoljno vremena da ga provodim sa porodicom, sa prijateljima. Za to sam žrtvovao zaista sve. I kada je to došlo, kao i svaki drugi čovek, osetio sam potrebu da posvetim sebe drugim stvarima, porodici, drugim projektima. Kada ste stalno u igri, praktično svake nedelje i kada pobeđujete mnogo to vam daje osećaj kao da letite. Kada sve ispunite osetite se kao probušen balon i potrebno vam je da napunite baterije“, objasnio je srpski teniser.

Đoković je najavio da bi nakon kraja karijere mogli da ga vidimo u dve uloge. Ne samo kao trenera i mentora, uloge koju već obavlja na akademiji u Srbiji, već i jedne pomalo neočekivane  – da bude sportski komentator.

Nemam aspiracije da budem komentator, ali verovatno ću biti na nekom od grend slemova. Što da ne, oprobaću se. Ali nemam želju da to radim u kontinuitetu. Voleo bih naravno nekoga iz naše zemlje, možda Hamada Međedovića koji je mlad i nadamo se da može da se probije. A što se tiče momaka koji su već tu – pa svi su sjajni, ja gledam tenis sa uživanjem. Gledam i divim se mnogim teniserima kako izvode određene udarce. Naravno da ja to na naeki način analiziram kada gledam, ali isto tako i uživam jer volim da gledam ovaj sport. Što se tiče uloge mentora i trenera to već obavljam na neki način u našem teniskom centru, rekao sam nekoliko puta da smo u procesu podizanja modela teniske akademije. Nije to još u potpunosti spremno i nadam se da će biti do kraja godine. Direktno učestvujem i u trenerskom i u mentorskom poslu i u osmišljavanju strategije sa timom ljudi koji su tu. U okviru te buduće akademije već vidim sebe u tome. To je logično i prirodno. Nemam problem da to radim i u toku karijere, već sam to radio. Kada sam to radio u decembru i sa Olgom Danilovići i sa Hamadom i sa ostalim teniserima i teniserkama koji su bili tu za vreme kampa osećao sam se ispunjeno da budem na terenu i kao da sam nešto novo naučio o samom sportu i primenio sam to kasnije i na moju igru i stvarno je bilo tako. I u nekom narednom periodu kada ne budem imao turnire biću posvećen mlađim teniserima jer njima je uvek potreban podrstrek i savet, a ja sam uvek tu za njih“, rekao je Novak.