Šta se desilo sa ‘Građanima’? Očajna forma izbacila Mančester siti iz trke za titulu

Posle dobrog starta, Mančester siti je ove godine ušao u izuzetnu slabu seriju rezultata. Umesto da se bore za odbranu titule kao što je to delovalo na početku, „građani“ sada moraju da strepe da li će se uopšte kvalifikovati za Ligu šampiona. Kako se čini, ceh loših rezultata platiće Manuel Pelegrini. Čileanski trener sve je bliži odlasku iz Sitija.

 

Na početku ove sezone delovalo je da je da je realno da bi Mančester Siti mogao da odbrani titulu osvojene prošle godine. Na početku 2015. „građani“ su čak bili poravnati na čelnoj poziciji sa Čelzijem i izgledalo je da će se konačni pobednik Premijer lige rešavati upravo između ova dva tima.

Kako je vreme prolazilo,Siti je sve više gubio korak za „plavcima“ koji su sada već izvesno nedostižni sa 12 bodova prednosti. Da sve bude još mnogo gore po tim iz Mančestera, oni nisu izgubili posusutali u borbi sa prvim timom najkvalitetnije fudbalske lige na Ostrvu.

„Zahvaljujući“ očajnoj formi u kojoj se od ove godine  nalaze, prvo ih je pretekao Arsenal. Posle poslednjeg duela u kojem su ih gradski rivali glatko dobili rezultatom 4:2, iako je Siti prvi poveo (a Junajted možda i odlučujući gol postigao posle ofsajda), svetloplavi iz Mančestera su pali na četvrtu poziciju. Sada im još Liverpul i Sautempton „dišu za vratom“ i igrači Sitija sada čak moraju da strepe da li će se i sledeće godine plasirati u Ligu šampiona.

Evidentno je da su „građani“ u izuzetno lošoj seriji rezultata, posebno kada su u pitanju dueli na strani. Siti je samo četiri puta trijumfovao još od februara i to samo jednom u gostima. Ako se pogledaju rezultati u poslednjih šest duela, oni su tek na 13. mestu Premijer lige. Svoju poziciju pri vrhu najviše održavaju pobedima na „Etihadu“ dok na strani nisu pobedili još od 11. februara, kada su ubedljivo savladali Stouk. Sledeća četiri duela na strani teren su napuštali kao poražena ekipa.

 

Postoji još hrpa statističkih podataka koji govore koliko Mančester siti igra loše u poslednje vreme. U poslednjih osam mečeva, Siti je poražen čak šest puta. Kada se uporedi njihov učinak ove sezone sa rezultatima iz prošle godine kada su se okitili titulom prvaka Premijer lige, vidi se da su „građani“ već sada „prosuli“ više bodova nego prošle godine. Čak i kada bi trijumfovali u svakom od preostalih šest ligaških duela, igrači Mančester sitija bi skupili 4 boda manje u odnosu na prošlosezonsko šampionsko izdanje.

Posebno brinu i njihovi okršaji sa ekipama koje se bore za vrh tabele. Ove godine, Siti je uspeo da odoli samo Čelziju sa kojim je podelio bodove, dok je izgubio i od Arsenala, Liverpula i u poslednjem meču i od gradskog rivala. Tako slab učinak odavno nije viđen u timu koji je zahvaljujući ogromnim ulaganjem novih vlasnika postao sasvim drugačiji u odnosu na ne tako daleku prošlost. Siti nije ovako slabo igrao protiv favorita još od sezone 2005/06 kada je takmičenje završio na slaboj 15. poziciji.

 

Takođe, Siti je i u Ligi šampiona eliminisan iz dalje konkurencije jer je ispao od Barselone. Uzevši u obzir i činjenicu da su se već oprostili od titule i da će morati dobro da se „oznoje“ da bi sačuvali mesto koje vodi u evropsku elitu, mnogi smatraju da je već zapečaćena sudbina trenera Manuela Pelegrinija. Već je skoro izvesno da će čilenski stručnjak proći kao i njegov prethodnik Roberto Manćini i izgubiti posao posle neuspešne odbrane trofeja Premijer lige, kao i još jednog neuspeha da se u Evropi dođe do prvog značajnijeg rezultata posle davne sezone 1969/70 kada je Siti osvojio Kup pobedbika kupova, jedini evropski pehar u klupskoj istoriji.

Počelo je da se spekuliše da će Patrik Vijera, koji vodi rezervni tim, preuzeti kormilo Sitija i pre kraja sezone. Moguće su i velike promene u igračkom kadru na kraju godine, a kao fudbaleri koji bi mogli da napuste ekipu najšečće se pominju Samir Nasri, Jaja Ture, Džejms Milner i Edin Džeko. Bilo kako bilo, ekipa Sitija će u ostatku sezone morati  da se trgne i da popravi izuzetno lošu formu. Ukoliko „građani“ izgube i četvrto mesto, to bi bilo ravno katastrofi.