“STADION ODIŠE POSEBNIM ŠARMOM”: Švajcarci fascinirani Partizanovim HRAMOM FUDBALA!

Stadion Partizana
commons.wikimedia.org/JotamHalperin

Gostovanje navijača Jang Bojsa u Beogradu za mnoge od njih biće specifično putovanje kroz istoriju evropskog fudbala.

 

Dolazak u stadion FK “Partizan” novinar “Bunda” opisao je biranim rečima koji malo koga mogu sostaviti ravnodušnim:

– Uđete na Partizanov stadion i odmah vam navrnu sećanja na stari Vankdorf (stadion u Bernu). Starinski crno-beli kameni pod, stepenice kao u zgradama starih škola, oronule fasade koje nisu okrečene godinama, jedan ili dva polomljena prozora, kablovi koji nisu dobro stavljeni u za to predviđene kutije, skoro pa antičke brave na vratima… Osetite se kao da su vas vratili u 60. ili 70. godine prošlog veka – rekao je novinar ovog švajcarskog lista, a prenosi “Blicsport”.

I, taman kada pomislite da će možda uslediti zaključak u smislu da nečem tako starinskom nije mesto u modernom fudbalu, usledi potpuno drugačiji, iskreni stav:

– Pa, opet, ova sportska arena, otvorena 1949. i od tada samo sporadično renovirana, odiše jednim posebnim šarmom. Ta 72 godina duga istorija može da se oseti ovde na svakom koraku, u svemu što pogledate – baš nasuprot fudbalskim hramovima moderne ere, gde fascinantni duh tradicije tako bolno, bolno nedostaje – napisao je novinar i napomenuo da Partizan na svom stadionu ima ogromnu i veoma bučnu podršku publike, iako objekat po svojoj arhitekturi ne odaje utisak akustičnog zdanja.