BEOGRADSKI ŠAMPION IZ ČIKAGA: Iako mu Srbija ništa nije dala, on VOZI POD NAŠOM ZASTAVOM i otkriva ZAŠTO!

Stefan Sajić
Privatna arhiva

Da li ste čuli za Stefana Sajića? Verujemo da niste, a trebalo bi da znate za momka koji je veoma uspešan u auto-moto svetu. Uz to, sa ponosom vozi pod srpskom zastavom i pored činjenice da nema adekvatnu podršku od naše zemlje.

 

Svetski, a naš! Stefan Sajić rođen je u “najluđe” vreme. Dete “devedesetih” i Beograđanin koji već godinama živi u dalekoj Americi. Mnogi kažu da je Čikago “srpski”, pa se tako i Stefan odomaćio u ovom gradu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U Čikagu drži svoju garažu “Zima Motorsports” koja se bavi preradom automobila, a kada god je u prilici, izlazi na stazu da pokaže svoje znanje. Aktuelni je šampion Pirelli World Challenge u klasi Touring Car, a ljubav prema ovom sportu javila se još kada je bio dete.

Sve titule koje je Stefan do sada osvojio:

  • 1998 World Karting Association Championship
  • 2005-2007 Tri godine za redom ICC shifters
  • 2012 Skip barber national, prvo mesto
  • 2012 Formula Star Mazda Championship, drugo mesto
  • 2012-2013 National Autosport association, German Touring Series
  • 2015-2016 Pirelli World Challenge Touring car, drugo mesto

Ljubav prema ovom sportu datira još od ranog detinjstva. Naime, moj otac je takođe veliki zaljubljenik u automobile i motore. Dakle, on je glavni “krivac”. Prvi kontakt sa volanom se dogodio 1996. godine na karting stazi. Tada sam imao samo šest godina – započinje priču za Dnevno.rs Stefan Sajić.

Dalje objašnjava kako je počela njegova trkačka karijera.

Upravo tada započinjem da vozim World Karting Association Championship. Posle samo dve godine (1998) osvajam prvu titulu, a u ovom šampionatu sam se takmičio sve do 2007. godine – ističe Stefan.

 

Sa 17 godina, Stefan je učestvovao u Red Bull CHALLENGE konkurišući za mesto u F1 Torro Rosso timu, na šta je posebno ponosan. Od 2006. do 2007. vozio je Formula Renault Championship.

 

Najuspešnija sezona je bila 2015/2016, kada sam osvojio drugo mesto u Pirelli world Challenge-u. Posebno sam ponosan na to što sam kao sedamnaestogodišnjak imao priliku da konkurišem i učestvujem na RedBull Challenge-u za mesto u F1 Torro Rosso timu – ističe naš sagovornik.

Pre sedam godina otvorio je svoju garažu “Zima Motosports” i tada je formirao istoimeni tim. Garaža bazira svoj rad na modifikacijama kako trkačkih tako i serijskih automobila. A, što se tiče želja i ciljeva u auto-moto svetu, Stefan kaže da ih je “nikad dosta”.

Trenutno sam fokusiran na svoju garažu i trudim se da je unapredim, uz to i da izađem na što više staza – objašnjava.

 

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da, iako već dugo ne živi u Srbiji, Stefan nikada ne zaboravlja na svoje poreklo. Vozi pod srpskom zastavom iako za uzvrat nije dobio ništa. 

Pod srpskom zastavom vozim jer sam ponosan na svoje poreklo, ne zarad bilo kakvih benificija. Jednostavno, želim da svet vidi koliko je talenata iznedrila zemlja Srbija. Nažalost, svi smo svedoci stanja u zemlji i mislim da je nemoguće očekivati nešto od iste. Davala ona meni ili ne, ja tu zemlju volim i ne stidim se svog porekla – jasan je on.

 

Stefan, kao pravi zaljubljenik u auto-moto sport, ne propušta trke u Formuli 1, kao i u Moto GP-u. Kako kaže, veliki je fan Nikija Hejdena i Aertona Sene, a o našem automobilisti Dušanu Borkoviću imao je samo lepe reči.

Još jedan talenat koji predstavlja Srbiju u najboljem svetlu! Velika podrška – ističe.

Što se tiče planova za budućnost i novih izazova, Stefan kaže kako željno iščekuje sledeću sezonu Pirelli World Challenge-a, sa nadom da će voziti za BMW Motosports, a mašina kojoj se nada za iduću godinu je BMW M4 GT4.

A, Srbija? Ona nedostaje i nikada se ne zaboravlja…

Trudim se da dođem kada god mi obaveze to dozvole, volim da vidim svoju familiju i prijatelje. Volim da se odmorim i provedem u Srbiji, među svojim ljudima – završava Stefan Sajić za Dnevno.rs.