STIŽU KUPCI: Gasprom kupuje Crvenu zvezdu!

Bilo bi dobro da jedna tako velika firma uzme klub. Samo to je spas, tvrdi Dejan Savićević

Fudbalski klub Crvena zvezda postaće vlasništvo „Gasproma”, saznaje Kurir. Ruski naftni gigant želi da privatizuje bivšeg evropskog i svetskog šampiona.
„Gasprom” je od 2010. generalni sponzor crveno-belih i kompanija koja poslednjih godina odvaja najviše novca za posrnulog fudbalskog giganta. Sponzorstvo s Crvenom zvezdom ističe u julu 2015. godine, što se poklapa s donošenjem zakona o privatizaciji sportskih klubova u Srbiji.

Ministar sporta i obrazovanja Vanja Udovičić poslednjih mesec dana proveo je na sastancima u Evropi, gde je razmenjivao mišljenja o privatizaciji srpskih sportskih kolektiva. Zakon o sportu trebalo bi uskoro da se nađe u Skupštini Srbije. Prema statutu Crvene zvezde, bilo koji član kluba, pa čak i stranac, mogao bi da dođe na funkciju predsednika i sprovede svoj program upravljanja.

Legenda Crvene zvezde Dejan Savićević smatra da bi za klub bilo idealno da postane vlasništvo „Gasproma”.
– Sigurno bi bilo dobro da jedna tako velika firma uzme Crvene zvezdu. Samo na dva načina klub može da se spase, da dođu neka velika firma ili šeik, potom da dovedu dug na nulu, pa posle postave ljude koji to mogu uspešno da vode – reči su Savićevića, koji je u dahu nastavio da priča:
– Vidim, došao Terzić, dobro, OK, napravi on plus od pet ili sedam miliona za godinu dana i šta ćemo onda? Pa, ostaje minus od 40,42 miliona. Potrebno je neko dugoročno rešenje. Sve ostalo je odu jedni, dođu drugi. Isti đavo. Spas je samo privatizacija, ili prodaja, to mu dođe na isto. Ništa drugo.
ODMAH SANIRANJE DUGA

Kompanija „Gasprom” spremna je da odmah sanira polovinu duga crveno-belih, a preostali iznos da refinansira kroz svoju banku Gasprombank. Naftni gigant vlasnik je najbogatijeg ruskog kluba Zenita iz Sankt Peterburga. Isto tako, „Gasprom” je generalni sponzor nemačkog Šalkea i poseduje određene deonice u solunskom PAOK. Crvena zvezda bi funkcionisala po modelu Zenita, a kupovina od strane Rusa bila bi spas za crveno-bele.
PUTIN JE POČASNI ČLAN

Počasni član Crvene zvezde je i Vladimir Putin, koji je 23. marta 2011. godine posetio Marakanu. Ruski predsednik i danas rado prepričava dešavanja iz Beograda, kad je dobio ovacije od srpskog naroda, a njegovo ime je uzvikivao ceo stadion.