“SUDIJE I DELEGAT PODLEGLI PRITISKU”: Budućnost traži poništavanje finala ABA lige

Košarkaški klub Budućnost tražiće od Skupštine ABA lige da se finalna serija plej-ofa protiv Crvene zvezde, saopštio je podgorički klub.

Beta

– Snimci pre početka i tokom poslednje finalne utakmice plej-ofa ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Bududćnost nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice. Klub će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige sa jasnim zahtevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi – navodi se u saopštenju.

Odlučujuća peta utakmica sinoć je kasnila skoro sat vremena pošto je nekolicina navijača Zvezde ušla na teren prilikom zagrevanja igrača, zbog čega su košarkaši Budućnosti napustili parket. Incidenata je bilo i na prethodne četiri utakmice u Beogradu i Podgorici.

– Biće upućen zahtev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige, koje će propisati drastične kazne za sve klubove koji na svojim utakmicama dozvole i delić onoga što je Crvena zvezda na poslednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti – dodaju Podgoričani.

Navodi se da će klub o “rasističkom i nacionalističkom navijanju” domaćih navijača obavestiti i Evroligu.

– Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno takmičenja sačuva i da ponovo bude primer svim predstavnicima sportova u regionu, koji pokušavaju da formiraju regionalne lige – piše u saopštenju.

Budućnost je navela da je klubu “u razgovorima posle napada navijača” s predstavnicima ABA lige predočeno da će im biti izrečena “ozbiljna kazna” i da će odlučujući meč biti registrovan službenim rezultatom u korist Zvezde.

– Posle napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslediti i u samoj svlačionici. Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sledećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen pobednikom, a istu informaciju su predsedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i predsednik ABA Llige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel – navodi se u saopštenju Budućnosti.

Oni ocenjuju da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat “u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva Zvezde” i da su “kao i naši igrači i stručni štab, bili uplašeni za svoju bezbednost”.

– U takvoj situaciji procenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači bezbedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih događaja u hali Pionir i ugrozio njihovu bezbednost – piše se u saopštenju i dodaje:

“Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donela odluku da umesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu”.

Zvezda je sinoćnu petu utakmicu protiv Budućnosti dobila sa 97:54 i tako došla do trijumfa od 3:2 u finalnoj seriji ABA lige.