Šumaher je pobedio, ali nije slavio: Prvi maj NAJTUŽNIJI DAN u istoriji Formule 1

Sportski komentator, Mari Voker je trku Formule 1, koja se vozila 1. maja 1994. godine opisao sledećim rečima: „Koliko mene pamćenje služi, ovo je najcrnji i najtužniji dan u istoriji Velikih nagrada Formule 1.“

 

KIŠA JE IZGUBILA SVOG VLADARA

Airton Sena da Silva  je bio brazilski vozač trkačkih automobila. Jedan je od omiljenih i najboljih vozača Formule 1.

Bio je šampion 3 puta (1988, 1990. i 1991). Pobedio je u 41 trci i osvojio 65 pol pozicija i 19 najboljih krugova. Posebno je bio poznat po dobrim vožnjama po kiši zbog čega je dobio nadimak Kišni čovek.

NASLUTIO JE NESREĆU

Zbog pogibije Rolanda Racenbergera dan ranije Sena je osećao veliki pritisak. Svojoj verenici Adrijani Galisteu se žalio da ne želi da učestvuje na ovoj trci, ali naravno, on je bio profesionalac i tako nešto nije mogao da izbegne. 

Velika nagrada San Marina 1994. godine je bila trka u svetskom šampionatu Formule 1 održana 1. maja na automobilskoj stazi „Enco i Dino Ferari“ u italijanskom gradu Imoli.

To je bila treća trka u svetskom šampionatu Formule 1 te godine, a prva koja je vožena u Evropi.

Trkački vikend obeležile su tragične pogibije austrijskog vozača Rolanda Racenbergera i trostrukog svetskog šampiona, Brazilca Ajrtona Sene, kao i veliki broj incidenata i udesa na samoj stazi u kojima je povređeno više vozača.

Mihael Šumaher je pobedio u trci nakon ponovljenog starta. Na konferenciji za štampu održanoj po završetku, izjavio je da „ne može da se oseća zadovoljnim, a kamoli srećnim nakon pobede“, osvrćući se na tragične događaje.

Airton Sena je trku vodio od samog starta. Međutim, u sedmom krugu je izleteo sa staze u krivini Tamburelo udarivši u zid brzinom većom od 200 km/h. Iako su ekipe hitne pomoći brzo reagovale i helikopterom je prebačen u Bolonju, ovom slavnom vozaču nije bilo spasa…