Šumaheru sve lošije, neka se navijači pripreme na najgore

Bivši medicinski delegat u Formuli 1 Geri Hartštajn poručio je navijačima Mihaela Šumahera da se plaše najgoreg i doveo je u pitanje kako teče njegovo lečenje.

Šumaher je u komi od 29. decembra, kada je doživeo nesreću tokom skijanja, a njegovo buđenje traje već osam nedelja u bolnici u Grenoblu.

Upravo to zabrinjava Hartštajna, koji ističe da je činjenica da nema napretka u procesu buđenja veoma loš znak.

– Kako vreme prolazi, sve su manje šanse da će se Mihael oporaviti – napisao je Hartštajn na svom blogu.

Hartštajn je bio glavni medicinski delegat Formule 1 između 2005. i 2012. godine, a trenutno je šef urgentne medicine na Univerzitetskoj bolnici u Liježu.

Još od Šumaherovog pada, Hartštajn je upućivao javnost o mogućih ishodima, a sada je počeo da sumnja u način lečenja sedmostrukog svetskog šampiona.

– Mislim da su postojali ozbiljni propusti u Mihaelovom lečenju, a te informacije sam dobio od veoma dobrih izvora. I ti propusti su mogli, a gotovo sigurno su pogoršali ishod u Mihaelovom slučaju. Moguće je da osoblje u Grenoblu oseća da ne bi trebalo da vrši pritisak na porodicu da ga prebace iz te bolnice, uprkos lošim procenama, čak i zbog jasnih propusta – istakao je Hartštajn.

Šumaher je u komi već tri meseca posle nesreće u Maribelu, kada je tokom skijanja udario glavom o kamen. Dva puta je operisan i proces buđenja je započet krajem januara. Od tada je bilo veoma malo informacija o stanju legendarnog Nemca i Hartštajn ističe da bi to moglo da pomogne navijačima da se pripreme za loše vesti koje bi mogle da uslede.

– Oduvek sam znao da je Mihael obožavam. Proveo sam godine na stazama obojenim u crveno, i to sve zbog Mihaela. Još sam zapanjen dubinom i posvećenošću ljubavlju njegovih navijača. I iako sam zabrinut šta će se desiti kada i ako uslede loše vesti, shvatio sam da svima nama nedostatak informacija daje šansu da nastavimo dalje, da shvatimo šta se dešava i pokušamo da se odvojimo od svega. I mislim da je to jedna od neočekivanih povlastica strategije koju je izabrala njegova porodica. Nekako, imam osećaj da će ljudi biti u redu, šta god da se desi, zato što imaju vremena da sve prihvate. Samo žalim što će svi da bi došli do tog stanja morati da prođu kroz osećaj napuštanja. Ali i to će nestati. Nadam se – naglasio je Hartštajn.