Sunovrat italijanskog velikana: Parmin put od vrha Evrope do dna i bankrota (FOTO+VIDEO)

Stadion „Enio Tardini” od naredne sezone više neće biti mesto gde će najjače italijanske ekipe dolaziti na megdan popularnim „Mlekadžijama”. Parmina sudbina je bila surova. Ovaj klub imao je priliku da oseti kakav je osećaj biti na samom vrhu Evrope. Ali, isto tako, doživeo je da posle svega dotakne dno, a da spasa nema ni na vidiku...

 

foto: facebook.com/fcparma

Do kraja italijanskog prvenstva ostalo je još samo dva kola. Parma je zakucana za začelje tabele, i posle 36 kola ima samo 17 bodova. U (verovatno) najgoroj sezoni od postojanja kluba, žuto-plavi su pretrpeli 24 poraza, zabeležili samo šest pobeda i isto toliko remija.

Parma je prošla kroz mnogo problema ove sezone, nekoliko puta su menjani vlasnici, proglašavan je bankrot, a poslednji gazda je čak i uhapšen. Ipak, zahvaljujući pomoći koju je obezbedila većina klubova italijanskog prvenstva „Krstaši” su uspeli da okončaju sezonu u Seriji A. Ali, kako će nastaviti dalje? Aukcija za kupovinu nekadašnjeg prvaka Evrope i dalje traje, a posle dva kruga, nema zainteresovanih kupaca…

Zlatna era

 

Parma je postala član najjače italijanske lige tek 1990. godine. Sezona u Seriji A nije mogla bolje da počne. „Mlekadžije” su već u svojoj debitanskoj godini beležile odlične rezultate. 

Bila je to sjajna godina u kojoj su se pobeđivali klubovi poput Milana, Rome, Fiorentine… Sezona je završena na šestoj poziciji, da bi naredna predstavljala uvertiru za neverovatne uspehe. Naime, osvojen je Kup Italije, a u sezoni 1992/1993 ostvaruje se najveći (do tada) uspeh u istoriji kluba – Parma šampionat završava na trećem mestu, odmah iza Milana i prvaka Intera.

Sledeće godine ostavlja se utisak i u Evropi. Žuto-plavi osvajaju Kup pobednika kupova, nakon trijumfa u finalu nad belgijskim Antverpenom rezultatom 3:1.

Samo par meseci kasnije osvojena je još jedna titula. U Evropskom superkupu pobeđen je tadašnji šampion Starog kontinenta – Milan. „Rosoneri” su savladani u dva meča ukupnim rezultatom od 2:1.

U sezone 1994/95 Parma osvaja Kup UEFA pobedom nad Juventusom – 2:1, a ujedno završava i kao treća u prvenstvu Italije. Posledica takvih rezultata je i dolazak novih igrača u klub, poput Đanfranka Zole, Ernana Krespa i Dina Bađa. Naredne sezone „Mlekadžije“ ostvaruju najveći uspeh u Seriji A osvojivši drugo mesto.

Godine 1999. klub ponovo osvaja Kup UEFA pobedom nad Olimpikom iz Marselja – 3:0. Iste godine osvojen je Kup Italije, kao i Superkup Italije. To je bila zlatna sezona ovog tima. Drugi put u poslednje četiri godine Parma je bila na krovu Evrope.

Bio je to tim prepun talenata: Lilian Turam, Faustino Asprilja, Fabio Kanavaro, Dino Bađo, Huan Veron, Hernan Krespo,  Đanluiđi Bufon

Tri godine kasnije Parma po treći put osvaja italijanski kup, i to je do sada poslednji osvojen trofej. 

Početak sunovrata

 

Sve se promenilo 2003. godine kada je kompanija „Parmalat“ bankrotirala zbog velikih dugova. Kasnije je otkriveno da je bankovni račun kompanije na kojem je bilo skoro četiri milijarde evra falsifikat, pa je tadašnji premijer Silvio Berluskoni pokrenuo istragu i imenovao Enrika Bondija da spasi proizvođača prehrambenih proizvoda. Stotine hiljada investitora nepovratno je izgubilo novac i fabrika je zvanično bankrotirala.

Krajem januara 2007. godine inženjer Tomazo Đirardi kupio je Parmu za manje od tri miliona dolara i bio većinski vlasnik sve do sredine nove decenije. Ipak, ni to nije bilo dobro rešenje. Dugovi su se gomilali, zbog neplaćanja poreza tim iz istoimenog grada ostao je bez licence za evropska takmičenja, da bi mu početkom aktuelne sezone bili oduzeti bodovi jer nije izmirio neisplaćene zarade igračima i trenerima.

Usledila je nova prodaja – 19. decembra prošle godine Đirardi ga je za samo jedan evro ustupio albanskom naftnom tajkunu Rezartu Tačiju. Umesto da spasi Parmu, Tači je ovaj italijanski klub još više uništio. On je postavio Emira Kodru (29) za predsednika, izvršnog direktora i generalnog menadžera u januaru, ali je klub tonuo u sve veću krizu. Finansijski problemi uticali su i na rezultate tima koji je imao katastrofalan učinak ove sezone u Seriji A.

Poslednji Parmin vlasnik, Đanpjetro Manenti, takođe nije uspeo da „ispegla” situaciju. Jednom prilikom je odbio ponudu da proda klub za 500.000 evra. Navodi se da je tu sumu ponudila poslovna korporacija iz Londona na čijem je čelu biznismen Alesandro Proto. Parma je nakon hapšenja predsednika Đanpjetra Manentija zbog pronevere i pranja novca objavila je da je zvanično bankrotirala zbog duga od 100 miliona evra…