SUSRET POSLE 12 GODINA: Juventus i Barselona se bore za tron na Olimpijskom stadionu u Berlinu

Jubilarna 60. sezona Lige šampiona je na korak od završetka. Finalni okršaj „rezervisan” je za 6. jun, a utakmica će se odigrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

 

Za trofej Lige šampiona će se boriti Juventus i Barselona. „Stara dama” je u revanš meču polufinala odigrala nerešeno sa Real Madridom (1:1) i ukupnim rezultatom 3:2 eliminisala kraljevski klub. S druge strane, katalonski klub je izborio mesto u finalu pošto je u dvomeču bio ubedljiviji od Bajern Minhena, iako je u revanšu izgubio sa 3:2, „Bavarci” su eliminisani ukupnim rezultatom 5:3.

Prvenac za Olimpijski stadion u Berlinu

 

Na sastanku Izvršnog komiteta UEFA, koji je održan 23. maja 2013. godine u Londonu, doneta je odluka da se timovi za popularnog „klemponju” bore u glavnom gradu Nemačke. Ujedno, ovo će biti prvo finale Lige šampiona koje će se igrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Ovaj stadion izgrađen je za Letnje olimpijske igre, koje su se odigrale davne 1936. godine u Berlinu.

Olimpijski stadion ima dugu fudbalsku tradiciju s obzirom na to da je od 1963. domaći teren fudbalskog kluba Herta. Takođe, korišćen je i za tri utakmice tokom Svetskog prvenstva 1974. i za šest mečeva SP 2006. uključujući i finale. 

Cene ulaznica raspoređene su u četiri kategodije: 

 

Što se tiče ovogodišnjih finalista, Barselona i Juventus su do sada odigrali tri međusobna evropska susreta. Katalonci vode sa 2:1.

Podsetimo se kako je to izgledalo…

Liga šampiona: sezona 1985/86, četvrtfinale

Barselona – Juventus 1:0, Juventus – Barcelona 1:1 

Hulio Alberto je u 82. minutu postigao pogodak na stadionu „Kamp Nou”. Situacija se znatno pogoršala za Juventus u revanšu. Stiv Arčibald je tada u 30. minutu doneo Barsi veliku prednost. Uspeo je Mišel Platini da izjednači do odlaska na odmor, da bi u nastavku napadač Juventusa Marko Paćione propustio nekoliko šansi da utakmicu učini neizvesnom: „Navijači mi nikada nisu oprostili zbog toga!”

Kup pobednika kupova: sezona 1990/91, polufinale

Barselona – Juventus 3:1, Juventus – Barselona 1:0

Iz ovih okršaja ostaće upamćen vrhunski slobodan udarac koji je izveo Roberto Bađo i Juventusu doneo vođstvo u 61. minutu u revanš meču. Pobeda je bila pirova, ali ovaj slobodnjak je maestralan:

Liga šampiona: sezona 2002/03, četvrtfinale

Juventus – Barselona 1:1, Barselona – Juventus 1:2

Poslednji okršaj ovih klubova bio je pre 12 godina u četvrtfinalu Lige šampiona. Tada su se igrale dve grupne faze. U prvoj je Juventus osvojio prvo mesto pored Njukasla, Dinama iz Kijeva i Fejnorda. U drugoj je ispred „Stare dame” bio Mančester junajted, a iza su ostali Bazel i Deportivo. S druge strane, Barselona je u prvoj fazi bila bolja od Lokomotive iz Moskve, Klub Briža i Galatasaraja, a u drugoj od Intera, Njukasla i Bajera.

Prvi meč se igrao u Torinu. Juventus je poveo u 16. minutu golom Montera, da bi Saviola izjednačio u 78. minuti. U revanšu je Pavel Nedved doveo Juventus u vođstvo, a Ćavi je poravnao rezultat. Posle 90. minuta rezultat je bio nepromenjen (1:1), pa je utakmica otišla u produžetke, gde je golom u 114. minutu pitanje pobednika rešio Marselo Zalajeta.

Juventus je te godine došao do finala u kojem je posle jedanaesteraca izgubio od Milana.