Sutra FUTSAL u Beogradu: U Kombank areni počinje sportski spektakl (FOTO)

Futsal
Promo

Od sutra do 13. februara Beograd će biti domaćin desetog turnira UEFA Futsal EURO. Prvoj utakmici šampionata, između Srbije i Slovenije, koja je zakazana za 18.30 časova u Areni Beograd, prethodiće svečana ceremonija na kojoj će šestominutni plesni spektakl sa više od 70 plesača zameniti klasično otvaranje, od 18.15. Organizatori su zamolili gledaoce da dođu ranije kako bi se izbegle gužve na ulazima.

Plesači će ispričati priču kroz šest segmenata, a svaki od njih nosi snažnu poruku. Izvođači su spoj dva plesna studija – Star Dance i Dance Factory, kao i dva plesna stila – Street Dance i Performing Arts. Uzrast plesača je od 5 do 35 godina, a stilovi su, takođe, raznoliki – od brejk densa do savremenog plesa. Scenario ceremonije otvaranja je potpisao Predrag Katanić, a u osmišljavanju koreografije mu se pridružila Staša Stanković.

 

– Trudili smo se da budemo evropski sa srpskim šmekom. To podrazumeva da su numere za široki auditorijum, ali da je akcenat stavljen na srpsku mladost i vedrinu. Gledamo na svet pozitivnim očima, osvrnućemo se na futsal iz sportskog ugla, predstavićemo protivnike u sportu, a ne neprijatelje, zračićemo vedrinom, pozitivnošću, plesaćemo svetske plesove na srpski način i poželećemo svima dobrodošlicu u Srbiju – rekao je Predrag Katanić, scenarista ceremonije i predsednik Srpske plesne asocijacije.

Da je sa plesačima odradio sjajan posao najbolje svedoči činjenica da je Eurosport odlučio da svečanu ceremoniju otvaranja uvrsti u program.

– U mojoj 20 godina dugoj karijeri, slobodno mogu to da kažem, ovaj projekat je najveći izazov. Trebalo je zadovoljiti visoke kriterijume UEFA, pri tome ostati zabavan i predstaviti nas u najboljem svetlu. Velika je to čast – zaključio je Katanić.

Naš nacionalni tim, koji je prvi trening u Areni Beograd održao u nedelju, sa nestrpljenjem iščekuje početak takmičenja.

– Prvi put će gledaoci u Srbiji moći na jednom mestu da vide najbolje igrače Evrope, da posmatraju vrhunski futsal. Pozivam sve da dođu da uživaju. Siguran sam da ćemo imati ogromnu podršku sa tribina, prodaja karata ide odlično i to može samo da nam bude dodatni vetar u leđa, nikako opterećenje. Kada je reč o dometima, oni su relativan pojam. Sam plasman na evropska i svetska prvenstva je veliki uspeh za nas, ali je činjenica da smo među deset najboljih reprezentacija na kontinentu, pa i na planeti. To nas dodatno obavezuje. Naravno, jasno je da mnogo toga zavisi od ishoda prve utakmice, protiv Slovenije – rekao je selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević.

 

Značaja sutrašnje utakmice su svesni svi u našem nacionalnom timu.

– Pobeda nad Slovenijom nam širom otvara vrata četvrtfinala, ali nema sumnje da će biti veoma teško. Igrali smo sa tom reprezentacijom mnogo puta i ekipa su za poštovanje. Svesni smo koliko interesovanje je izazvao ovaj turnir i učinićemo sve što je do nas da se odužimo svima koji će nas bodriti. Nije potrebno posebno naglašavati da nam je san da zaigramo u polufinalu, što bi bilo prvi put u istoriji srpskog futsala, ali je to, bar za sada, veoma daleko jer sada razmišljamo samo o Sloveniji – naglasio je kapiten Marko Perić.

Od Mladena Kocića se očekuje da bude jedan od ključnih igrača reprezentacije Srbije.

– Samo da turnir počne. Ne možemo da dočekamo. Imamo priliku da na domaćem terenu učinimo nešto veliko i to nam daje dodatnu snagu. Nije više bitan ni težak žreb, nisu bitne ni bilo kakve druge eventualne poteškoće. Na nama je da izađemo na teren i odigramo najbolje što možemo. A, kada je tako onda možemo mnogo. Preduslov svega je, naravno, da pobedimo Sloveniju – istakao je Kocić.

Pored Srbije i Slovenije, u grupi A je Portugalija, sa kojom će se naš nacionalni tim sastati u subotu, 6. februara od 21 čas. U grupi B su Španija, Ukrajina i Mađarska, u grupi C se nalaze Rusija, Hrvatska i Kazahstan, dok su u grupi D Italija, Češka i Azerbejdžan. Po dve najbolje reprezentacije iz sve četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale, koje će biti odigrano 8. i 9. februara. Polufinale je 11, a finale i utakmica za treće mesto 13. februara. Titulu prvaka brani Italija.

Ulaznice za UEFA Futsal EURO 2016 mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, po popularnim cenama.