SVAKA ČAST ZA OVE REČI! Legendarni američki sprinter uz našu Ivanu: “JEDNOSTAVNO – NEMA SMISLA!”

Ivana Španović
print screen/twitter.com/EuroAthletics

Majkl Džonson, legendarni američki sprinter i nekadašnji svetski rekorder, prokomentarisao je u emisiji televizije BBC situaciju u vezi naše Ivane Španović.

 

Ivana je prethodne noći ostala bez medalje na Svetskom prvenstvu iz bizarnog razloga, iako je skočila preko sedam metara, što je bilo dovoljno i za zlato, jer joj se sa leđa otkačio papir sa brojem i pipnuo pesak, pa su sudije dotle merile njen skok u dalj.

Podigla se velika prašina, srpska atletičarka odmah je uložila žalbu, isto je nedugo zatim učinio i Atletski savez Srbije, ali odluka nije promenjena i ona je ostala četvrtoplasirana. 

Iako je sve bilo kako pravila nalažu, prosto je neverovatno da u XXI veku ovakve stvari mogu da utiču i oblikuju karijere najvećih svetskih sportista, s obzirom da su spomenuti papiri prikačeni za opremu sportista, najčešće, zihernadlama. 

Toliko novca, toliko tehnologije, a vi imate prikačene strane papira za leđa i grudi najboljih sportista i sportiskinja sveta… I, one se tako vijore na vetru… To jednostavno nema smisla. Ime im piše i napred i pozadi, a to je sve zbog sponzora – zbog novca, rekao je osvajač četiri zlata na Olimpijskim igrama i osam najsjajnijih odličja na Svetskim prvenstvima. 

Iako to nije nikakva uteha našoj Ivani, kao ni drugim sportistima koji su se suočavali sa sličnim problemom, IAAF je najavio da će posle Svetskog prvenstva u Londonu ovaj način “obeležavanja” sportista biti promenjen.