SVAKA JOJ ČAST: Ona ima 41 godinu i DIVI JOJ SE CEO SVET

Oksana
Instagram/oksana2016

Žena zmaj – prvo je što ćete pomisliti kada pogledate šta sve sa sobom nosi ova 41-godišnjakinja. Dok njene vršnjakinje najčešće ne mrdaju dalje od šporeta, ona probija sve granice i rekorde, i svoje i tuđe.

Okasana Čusovitina, koja na Olimpijskim igrama u Riju brani boje Uzbekistana, i sa preko 40 godina niže neverovatne uspehe, na kojima mogu da joj pozavide i mnogo mlađe koleginice.

???@#IGC-Helping Gymnasts Achieve Their Dreams @#internationalgymcamp???

A photo posted by Oksana (@oksana2016) on

Žena od gume takmiči se na svojim sedmim olimpijskim igrama i najstarija je gimnastičarka koja se ikada takmičila na OI. Naravno, konkurencija su joj devojčice i te kako mlađe od nje, mlađe čak i od njenog 17-godišnjeg sina Ališera.

Ali, tu nije kraj.

Za Čusovitinu ne važi deviza Važno je učestvovati jer 41-godišnjakinja grize kao da joj je tek 15. Plasirala se u finale i time preskače sve limite koji postoje. Za nju nemoguće nije opcija.

– Mnogo radim na mentalnom treningu, a dva sata sam u teretani. Kroz vizuelizaciju tačno znam šta moje telo treba da uradi – kaže bivša i svetska šampionka.

Takođe, u nedavnom intervjuu za BBC, Čusovitina je objasnila: “Stvari ne dolaze tako lako. Pravila se uvek menjaju. Neke stvari je veoma teško naučiti.”

Iz njenog dosadašnjeg umeća vidimo da život zaista jeste lestivica na koju se treba penjati, lagano, ali sigurno i da za ostvarivanje ličnih ciljeva i satisfakcija nikada nije kasno.

Žena za primer prvi put se takmičila na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Nakon tog takmičenja, kada su se sovjetske gimnastičarke vratile u svoje matične zemlje, Čusovitina je nastavila da brani boje Uzbekistana. Uslovi za obuku bili su tada očajni, pa je često morala da vežba na zastarelim spravama, a neretko i na nesigurnoj opremi.

Za Uzbekistan je nastupala od 1993. do 2006, i tokom svih tih godina bila je najtrofejnija gimnastičarka ove reprezentacije. Osvojila je više od 70 medalja na međunarodnim takmičenjima, kao i kvalifikacije za OI, čak tri puta.

Baka, kako je danas iz milošte zovu njene mlađe koleginice, udata je za rvača Bakhodira Kurbanova, sa kojim ima sina Ališera.

Zbog porodičnih neprilika, tačnije pojave leukemije kod sina Ališera, bila je prinuđena da se preseli u Nemačku. Sin se lečio u Nemačkoj, pa je hrabra žena nastupala za ovu državu.

Međutim, zbog pravila koja zahtevaju tri godine boravka, Čusovitina nije odmah mogla da dobije nemačko državljanstvo. Od 2003. do 2006. godine trenirala je tamo, ali je nastavila da se takmiči za Uzbekistan. Gimnastičarka je 2006. dobila nemačko državljanstvo, a njen prvi nastup bio je Svetsko prvenstvo, gde je osvojila bronzanu medalju na gredi.

Sada lagano pokorava Rio de Žaneiro, a njen nastup u finalu možete ispratiti u nedelju, u 19:47 po lokalnom vremenu.