Svaki klub ima svoju legendu, ali samo Roma princa: Fudbal, Rim, ljubav i Frančesko Toti!

Ako ceo život znate samo za jedan dres, jedan klub, jedne navijače, jedan stadion i jedno ime onda ste JEDNOM rečju – LEGENDA. Ili možda i princ... A, znamo da u svetu fudbala postoji samo jedan – 'Princ Rima', Frančesko Toti.

Čovek koji je definitvno ceo svoj život posvetio fudbalu. Frančesko Toti je sa samo četiri godine počeo da se „igra” sa loptom. Imao je ogromnu podršku svog oca, koji ga je svemu naučio i redovno trenirao.

Jedan je od retkih igrača koji je celu svoju igračku karijeru gradio u rodnom gradu – Rimu, a od početka bavljenja fudbalom igrao je u Romi, čije boje i danas brani.

U dresu „Vučica” počeo je od mlađih kategorija, ali je s obzirom na ogroman kvalitet i talenat brzo napredovao do prvog tima.

Frančesko Toti je sinonim za Italijanski fudbal, za grad Rim i Romu. Evo kako je sve počelo…

 

Davne 1989. godine, Toti se pridružio Rominoj omladinskoj školi, a četiri godine kasnije (28. marta 1993) odigrao je i prvi meč za seniorski tim, protiv Breše.

Prvenac i pogodak koji je predstavljao uvertiru za početak njegovog uspona, postigao je 24. septembra 1994. u utakmici protiv Fođe:

U sezoni 1998/99. proglašen je za najboljeg mladog igrača Serie A.

Klupski rekorder po broju nastupa i golova

Zbog svega što je pružio Romi, Toti je veliki miljenik navijača „Vučica”. Odavno je Frančesko rekorder po broju nastupa i golova. Odličan je, ali i redak primer vrhunskog igrača, koji je bio spreman da zbog ljubavi prema jednom timu i klubu, zanemari ogromne milionske ponude, ali i veća i kvalitetnija klupska imena koja su ga želela.

Zanimljivo je da Toti ni ne razmišlja o „propuštenim” prilikama. A, bilo ih je (kroz njegovu karijeru) mnogo.

„Princa Rima” smo odavno mogli da gledamo u drugom dresu, drugim bojama, drugom gradu. Ali…

Da sam napustio Romu, sigurno bih bar jednom bio proglašen za najboljeg igrača sveta. Ipak, nisam hteo nikad da odem iz Rima, koliko god teška vremena da su bila – izjavio je jednom prilikom, što samo potvrđuje količinu njegove ljubavi, ali i jak stav koji ga je svih ovih godina zadržao u Romi.

Nedavno je Roma, baš zahvaljujući Frančesku Totiju, izborila remi protiv Lacija (2:2). Tada je „Princ Rima” u 39. godini sa dva gola, a ukupno 11 u rimskom derbiju, ostavio iza sebe Da Kostu i Del Vekija (obojica po devet pogodaka), a još jedan u nizu rekorda proslavio je na jedinstven način „selfijem uživo” ispred najvatrenijih pristalica Rome u toku samog meča.

 
 


Jedinstvena veza izeđu navijača i njihove legende

I kada je bilo najteže on je uvek bio tu, toga je svestan i „12 igrač” na terenu. Svi znamo da su navijači od velikog značaja za jedan klub, a veza između pristalica „Vučica” i Frančeska je jedinstvena. Ljubav koja je jaka, velika i toliko čvrsta da i onda kada je Roma bila u „krizi” verovalo se da će, predvođena neponovljivim kapitenom, ponovo stati na noge i krenuti da juri ka vrhu. Tako je i bilo.

Toti je jedan od ključnih igrača rimskog tima. Često zna da prelomi meč, ali i u stilu velikog kapitena odlično predvodi svoj tima, veliki je motivator i zna kako da podigne ekipu. Sve to prepoznali su onih nekoliko hiljada grla sa tribina.

Svaki njegov korak na travnati tepih izaziva ogromno divljenje, poštovanje i aplauz…

„Desetku” Rome posle Totija više niko nikada neće nositi

Kada dođe taj dan rastanka, koji će sigurno biti prepun emocija, sada već legendarna Romina „desetka” otićiće u klupsku istoriju.

Kada se Toti povuče, i mi ćemo povući dres sa brojem koji je on nosio – to je sigurno. On nikada neće biti zaboravljen – izjavio je nedavno predsednik Rome Džejms Palotarekao.

Očekuje se da će Toti igrati do 2016. godine, dokle mu i važi produženi ugovor. Ali i onda kada doće „dan D” sigurno je da će to predstavljati samo rastanak između njega i dresa sa brojem „10” jer će „Princ Rima” posle završetka karijere dobiti određenu funkciju u klubu. Dakle, kako god da okrenete legendarni Toti će još dugo, dugo biti u Romi.