“SVE IMA ROK TRAJANJA”: Golman Hrvatske se emotivnim rečima oprostio od reprezentacije

Subašić je u pismu javnosti naveo da je došlo vreme da se posle 10 godina u reprezentaciji oprosti od najdražeg dresa i da je odluku o tome doneo "mnogo pre početka Svetskog prvenstva", na kome je Hrvatska zauzela drugo mesto.

printscreen/youtube.com

– Hteo sam da zaključim reprezentativnu karijeru nastupom na Svetskom, što je bio jedan od mojih snova. Svako od nas ima rok trajanja i na nama je da procenimo koliko dugo možemo da igramo. Možda sam mogao da odigram još jedan ciklus, ali to bi možda bilo previše. Želim da moje drage kolege koje čekaju svoju priliku, ostvare svoje snove kao što sam i ja ostvario igrajući za Hrvatsku – naveo je Subašić, prenela je Hina.

On je zahvalio trenerima sa kojima je sarađivao a posebno je pomenuo Slavena Bilića koji ga je prvi pozvao u državni tim, kao i Zlatka Dalića, sa kojim je ekipa igrala u finalu Mundijala u Rusiji.

– Moj put je došao do svetskog srebra u svetom dresu za kojeg sam davao celog sebe, časno i ponosno u svakoj utakmici. Hvala svim saigračima, bez njih ništa ne bi imalo smisla. Proživljavali smo teške trenutke, ali proveli i mnogo lepih. Ovo zajedništvo, skromnost i prijateljstvo iz Rusije pamtiću ceo život. O utakmicama neću pričati, pričali smo na terenu zajedno, jedan za drugoga – naveo je Subašić.

Subašić (33) se tako oprostio od reprezentacije posle Vedrana Ćorluke i Marija Mandžukića.

Subašić je bio prvi golman Hrvatske na dva velika takmičenja, Evropskom prvenstvu 2016. u Francuskoj i na Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde su njegove odbrane bile ključne u postizanju najvećeg uspeha u istoriji hrvatskog fudbala.

U osmini finala protiv Danske odbranio je tri jedanaesterca i odveo ekipu u četvrtfinale. Protiv Rusije je odbranio dva penala, dok je u polufinalnom meču protiv Engleske dobrom intervencijom u prvom poluvremenu sprečio najboljeg strelca turnira Harija Kejna da udvostruči prednost na 2:0.

Finalna utakmica Svetskog prvenstva bila je njegova 44. u dresu Hrvatske.