SVE JE NESTALO ZA TREPTAJ OKA: Napad psihopate je prekinuo NAJLEPŠU BALKANSKU SPORTSKU BAJKU! (FOTO, VIDEO)

Monika Seleš
Vikipedija

Na današnji dan pre tačno 24 godine, desio se stravični atentat a žrtva je bila tadašnja najbolja igračica sveta, Jugoslovenka Monika Seleš.

 

Meč između Monike Seleš i Bugarke Katarine Malajeve, u istoriji će ostati upamćen kao jedan od najružnijih sportskih događaja ikada.

Toga dana se dogodio atentat na jednu od najtalentovanijih igračica i verovatno najbolju teniserku koja se ikada pojavila na ovim prostorima.

Monika je u meču protiv Bugarke Malajeve, imala prednost od 6:3, a tokom kobnog drugog seta zaostajala je za protivnicom 0:3. Ipak, Jugoslovenka je po ko zna koji put u svojoj kratkoj karijeri, pokazala neverovatnu mentalnu čvrstinu. Fantastičnom serijom od 4 vezana gema, došla je u priliku da sa maksimalnih 2:0 obezbedi plasman u narednu rundu i korak bliže novom trofeju.

Usledila je pauza između gemova i malo šta je u tim trenucima slutilo da se sprema velika nesreća. Monika je sedeći na svojoj klupi na trenutak spustila glavu, a tada se gotovo niotkuda, pojavio psihopata Ginter Parhe sa kuhinskim nožem u ruci.

Sečivo dugo 23 centimetara, zario je u leđa najbolje teniserke sveta i tako zauvek uništio jednu od najlepših sportskih priča ikada napisanu na Balkanu.

Događaji koji su se potom nizali u Hamburgu, daleko su od svega što se može dovesti u vezu sa sportskim rivalitetom i sportom uopšte. 

Istraga je utvrdila da je napadač navodno strastveni obožavatelj najveće Monikine rivalke Štefi Graf i da je napad danima planiran od strane psihopate iz Hamburga. Deceniju i po posle mučkog napada, postavlja se pitanje šta je nemačka policija učinila da ga spreči u svojoj zamisli.

Monika se tih dana oporavljala u jednoj hamburškoj bolnici, a na zaprepašćenje svetske sportske javnosti, turnir je nastavljen. U finalu su se sastale Štefi Graf i Aranča Sančez, a domaća teniserka je bila poražena rezultatom 6:3, 6:3.

Monika je lečenje nastavila u SAD, gde se vrlo brzo oporavila ali su psihološke posledice napada bile daleko teže od fizičkih.

U periodu od 1990. do tog 30. aprila 1993. godine, Monika je osvojila čak 8 “grend slemova” i pretila je da postane verovatno najbolja ikada. Stravični napad je prekinuo njen astronomski uspon pa nikada kasnije nije uspela da podigne formu i nivo igre koji je dvadesetogodišnju Moniku Seleš krasio do tada.

– Danima, noćima i mesecima imala sam košmare, pod uticajem događaja u Nemačkoj, odlučna sam da više nikada, ni pod kojim uslovima ne kročim u tu zemlju – govorila je Novosađanka posle napada.

Atentator Ginter Parhe je pred nemačkim sudom osuđen na dvogodišnje psihijatrijsko posmatranje!?.

Štefi Graf je postala dominantna figura u svetskom tenisu, bez prave konkurencije što je Monika Seleš svakako bila.

Jedna od najboljih sportistkinja koju je ova zemlja ikada imala, vratila se tenisu na nagovor Martine Navratilove i svog oca i trenera Karolja. Uspela je da osvoji još jedan Australijan Open, ali i 3 Dejvis kupa i bronzanu medalju na Olimpijadi u Sidneju. Tada je već uveliko nastupala kao teniserka Sjedinjenih Američkih Država.

Novosađanka danas živi na Floridi, bavi se trenerskim poslom i humanitarnim radom.