Sve smrti na zelenom terenu: Ovi igrači su gajili strast prema fudbalu do poslednjeg daha! (VIDEO)

Poslednjih godina fudbalski svet često je oplakivao svoje junake koji su zbog raznih anomalija i velikih napora kojima su bili izloženi u okrutnom svetu profesionalizma, padali po igralištu kao pokošeni i tragično gubili mlade živote. Portal Dnevno.rs vam donosi priču o njima.

Iako će moderna medicina o današnjem profesionalnom sportu u kojem svi trče za milionima reći kako je on sve samo ne zdrav, prvi zabeleženi slučaj datira još iz pretprošlog veka, tačnije 13. januara 1889. Reč je o Englezu Vilijamu Kroperu koji je svoj život od malih nogu posvetio sportu. Ujutru je igrao kriket, a već popodne trčao za fudbalskom loptom. Šest godina proveo igrajući za Derbi Kaunti, da bi potom prešao u ambiciozni Stevli. Kobnog dana njegov klub je igrao protiv Grimbzbi Tauna i već u 15. minutu dogodila se tragedija.

U žaru borbe protivnički igrač kolenom je naleteo na Kroperov stomak, posle čega je on u velikim bolovima pao na tlo. No, ubrzo se pridigao i susret je nastavljen. Kroper je dan posle došao na trening, osetio veliku bol u stomaku i ubrzo preminuo u naručju svojih saigrača. Ustanovljeno je da se radilo o unutrašnjem krvarenju koje je nastalo pucanjem creva. Umro je sa 26 godina.

Tadašnja medicina nije mogla da reaguje na pravi način

Tih godina su svoje živote na fudbalskim terenima izgubili i igrač St. Mirena Džejms Danlop, igrač Lafboroa Džejms Logan, Arsenalov Džo Pauel, kao i Džejms Kolins iz Šepi junajteda. Za današnje pojmove šokantna smrt desila se igraču Mančester sitija Dejvidu Džonsu 27. avgusta 1902. Nesretni Džons na treningu svoje ekipe pao je uz aut-liniju i posekao koleno na komadiću stakla koji se tamo našao. U narednim danima rana se inficirala, dobio je trovanje krvi i doktori više nisu mogli da mu pomognu. Umro je nekoliko dana nakon navedenog događaja.

 

Prvi zabeleženi slučaj smrti od srčanog udara dogodio se 8. aprila 1906. godine kada se na utakmici Lidsa i Barnlija srušio Dejvid ‘Vojnik’ Vilson. Uprkos upozorenjima klupskih lekara kako ima problema sa srcem, Vilson je bio veliki zaljubljenik u fudbal i nije želeo da prekine karijeru. Usled velikog napora njegovo telo više nije moglo da izdrži.

Prvi slučaj zabeležen izvan Velike Britanije dogodio se u susednoj Hrvatskoj, tačnije u Splitu. Reč je o igraču Hajduka Nikoli Gizdiću, jednom od najboljih fudbalera tog vremena, koji je prvi u istoriji splitskog kluba postigao više od 100 golova. Bolovao je od tuberkuloze, a tog dana, 22. maja 1921. odlučio je da igra protiv velikog rivala, zagrebačkog Građanskog. Gosti su nakon prvog dela vodili sa 0:1, a onda je ušao upravo Gizdić i sa dva pogotka doneo pobedu svom timu. Nedugo nakon susreta srušio se i preminuo.

Užasnu i bolnu smrt doživeo je Islanđanin Jon Kristbjornson, golman Valura na kojeg je 13. juna 1933. brutalno nasrnuo napadač Rejkjavika. Čuvar mreže je pri istrčavanju u punoj snazi udaren kopačkom u glavu. Odmah je hospitalizovan, ali je posle četiri dana podlegao teškim povredama glave.

Od 1951. do 1973 nekoliko igrača je kolabiralo i preminulo na terenu od posledica prestanka rada srca. Najpoznatiji su slučajevi fudbalera Mitotonia, Džona Kirkbaja, Konstantina Tabarčea, Nikole Mantova i Pavaoa.

Pročitajte još:

– Zbog njih je plakala cela Jugoslavija: Ovo su sportisti koji su poginuli na vrhuncu slave (VIDEO)

 

Godine 1984, 23. septembra, strašnu nesreću doživeo je danski golman Erik Jongbloed, kojeg je u jednoj prijateljskoj utakmici u Amsterdamu, dok je stajao nedaleko od gola, udario grom. Umro je na licu mesta. Prava pošast među fudbalerima počela je početkom 90-tih godina 20. veka pojavom višemilionskih transfera. Od igrača je počelo da se traži sve više i više, a da se pri tome uopšte nije obaziralo na opasnost po njihovo zdravlje. Na taj su način živote izgubili igrač Jork sitija Dejvid Longharst, potom Majkl Klajn iz Bajern Urdigena, Tunižanin Hedi Berkhisa, Nemac Aksel Juptner i mnogi drugi.

Jedna od najvećih zvezda kamerunske reprezentacije sa početka ovog milenijuma, Mark-Vivijen Foe, preminuo je 26. juna 2003. godine tokom polufinalne utakmice Kupa konfederacija između njegovog Kameruna i Kolumbije. Foe je kolabirao tokom utakmice, brzo je prebačen u bolnicu, ali je nedugo nakon toga preminuo. Nakon obdukcije ustanovljeno je da je uzrok smrti bila hipertrofična kardiomiopatija.

 

Samo pola godine posle svet je šokirao video snimak na kojoj se, na utakmici portugalskog prvenstva između Benfike i Vitorije, kao pokošen srušio mađarski fudbaler Mikloš Feher.

 

27. marta 2007. stigla je tužna vest iz susedne BiH. Fudbaler Širkog Brijega Ivan Karačić, preminuo je na treningu od srčanog udara, a tačno pet meseci posle toga stigao je novi  šok iz Španije. Fudbaler Sevilje i povremeni reprezentativac „Furije”, Antonio Puerta, nekoliko puta je kolabirao tokom prvoligaške utakmice protiv Getafea. Iznesen je sa terena i prebačen u bolnicu gde su mu lekari dali odgovarajuću negu. I kad su pomislili kako je ono najgore prošlo, Puerta je u bolnici doživeo još jedan srčani udar koji je bio koban.

 

Stravična tragedija dogodila se u Zadru u martu 2008. Na stadionu „Stanovi” 24-godišnji fudbaler domaćih Hrvoje Ćustić, na utakmici protiv Cibalije pao je u žaru borbe i udario glavom u zaštitni zid koji se nalazio samo tri metra od terena. Šest dana trajala je borba za njegov život, a onda je mladić, nažalost, preminuo.

Jedan od poslednjih smrtnih slučajeva zabeležen je 14. aprila 2012. Fudbaler Livorna Pjermario Morosini u 31. minutu susreta Serije B protiv Peskare srušio se na teren. Umro je od posledica prestanka rada srca na putu do bolnice Santo Spirito.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.