Svemoćni Spanulis još jednom srušio CSKA i odveo Olimpijakos u finale Evrolige!

Košarkaši Olimpijakosa savladali su CSKA rezultatom 70:68 u prvom polufinalu Evrolige u Madridu i sada čekaju ishod duela Real – Fenerbahče kako bi saznali ime rivala u borbi za ervopski tron. Meč je odlučio fenomenalni Vasilis Spanulis koji je posle 10 uzastopnih promašaja vezao 11 poena u poslednjih nekoliko minuta susreta.

Moskovljani su u duel sa Olimpijakosom ušli kao favoriti, bez obzira na činjenicu da im je grčki tim prethodnih sezona nanosio neke od najboljnijih poraza. Za nijansu bolje su Rusi odigrali u prvoj deonici, raspoložen je na startu bio De Kolo, a sjajni potezi Printezisa i mladog Papapetrua bili su dovoljni da Olimpijakos održi priključak – 20:17.

Učinilo se tokom drugog perioda da CSKA može da napravi veću razliku nakon dobre role Džeksona, ali je tajm-aut prekinuo tu seriju i ponovo vratio meč u egal. Nezaustavljivi su i u tim momentima bili Printezis i Papapetru, pa je Olimpijakos pred kraj prvog poluvremena opet na kratko poveo. Zanimljivo da su među najslabijim pojedincima u prvih 20 minuta bili oni od kojih se najviše očekivalo – Miloš Teodosić (bez poena, četiri asistencije i pet izgubljenih lopti) i Vasilis Spanulis (2 poena, 0/9 šut iz igre, tri izgubljene lopte). Na odmor se otišlo pri rezultatu 36:35.

Izabranici Dimitrisa Itudisa uspeli su u nastavku da ponovo dođu do svoje najveće prednosti (sedam razlike), ali je Olimpijakos predvođen neverovatnim Printezisom uvek pronalazio način da uzvrati. Svoj prvi koš na utakmici pred kraj treće četvrtine postiže Teodosić, a u odlučujućih 10 minuta se ulazi sa rezultatom 51:47.

Srpski plej preuzima stvari u svoje ruke i pogađa dve brze trojke, a zanimljivo je bilo i to kada je Teodosić izvodeći aut uspeo da pogodio koš (koji se naravno nije važio). Na drugoj strani, Spanulis nikako nije uspevao da pronađe ritam, što je značilo da je iskusnom grčkom reprezentativcu ovo bila jedna od najgorih partija u crveno-belom dresu – do tog trenutka. Ipak, kao što to obično biva – posle 10 promašaja Spanulis ubacuje dve trojke i dovodi svoju ekipu u vođstvo. On se ni tu nije zaustavio, pa je pogodio još jedan težak šut u poslednjem minutu, a zatim i trojku 10 sekundi pre kraja i praktično doneo trijumf Olimpijakosu – 70:68.


Finale Evrolige je na programu u nedelju od 20 časova, a drugi finalista biće poznat nakon duela Real Madrida i Fenerbahčea koji počinje u petak u 21 čas.