SVET GLEDA U NEVERICI! Organizatori najavili da može da se DESI OVO i da OLIMPIJADE UOPŠTE NE BUDE

Olimpijske igre u Tokiju možda budu otkazane u poslednji čas.

Printscreen Youtube/BBC

Prošle godine su, zbog pandemijskih razloga, Igre odložene za 2021, a sada, tri dana pred planirani početak – moguće je i da budu otkazane.

Tako bar može da se zaključi iz javnog nastupa šefa organizacionog komiteta u Tokiju, Tošira Muta.

Naime, na konferenciji za štampu pred početak Igara koje počinju u petak, on je upitan vrlo precizno “da li bi takmičenja mogla u poslednji čas da budu otkazana zbog porasta zaraženih sportista i članova olimpijskih delegacija?”.

Ovo stoga jer je u poslednja 24 sata otkriveno još deset slučajeva inficiranja, pa je broj onih u olimpijskom selu koji su pozitivni na SARS-CoV-2 tip koronavirus porastao na 68.

Muto je odgovorio ovako:

“Mi ne možemo da sa sigurnošću predvidimo kako će te brojke inficiranih biti u danima pred nama. Zato ćemo razgovore na tu temu voditi ako dođe do skoka zaraženih. Dogovorili smo se da, u zavisnosti od širenja koronavirusa među učesnicima Igara, održimo petočlani sastanak. Kako sada stvari stoje, broj inficiranih može i da pada i da raste, pa ćemo o tome detaljno razgovarati kada dođe do nove promene situacije”, istakao je šef organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, odbivši da odbaci mogućnost otkazivanja planiranog spektakla u poslednjem trenutku.

U samom Tokiju broj inficiranih je već neko vreme u porastu, pa je doneta odluka da se sva olimpijska nadmetanja na ovogodišnjim Igrama održe bez prisustva publike, kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije.

Britanski “Skaj” ističe da je Muto, kao “bivši finansijski birokrata sa tesnim vezama sa japanskom vladajućom strankom, poznat kao čovek koji vrlo pažljivo bira reči”, ali dodaje i da su “organizatori suočeni sa nezadovoljstvom domaće javnosti zbog koronavirus-restrikcija i zabrinutosti što postoji mogućnost naglog skoka inficiranih zbog brojnih gostiju iz inostranstva”.

Podsetimo, u petak će, bar je takav plan, biti održana svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, ali će već u sredu početi uvodna nadmetanja, u fudbalu i softbolu.