Na društvenim mrežama se danas pojavio snimak na kome se vidi kako muškarac skida sa trofeja Kupa Radivoja Koraća pločice sa imenom Crvene zvezde. Partizan je u nedelju osvojio Kup pobedom protiv Zvezde u Nišu.

 

Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je da je šokiran time što je “jedan igrač ili navijač Partizana” skinuo sa trofeja Kupa Radivoja Koraća pločice sa imenom Crvene zvezde i pozvao na hitnu reakciju i istragu Košarkaškog saveza, pošto se, kako je navedeno, dogodila “poraz, bruka i sramota srpske košarke”.

Na društvenim mrežama se danas pojavio snimak na kome se vidi kako muškarac skida sa trofeja Kupa Radivoja Koraća pločice sa imenom Crvene zvezde. Partizan je u nedelju osvojio Kup pobedom protiv Zvezde u Nišu.

KK Crvena zvezda šokiran je snimkom koji se u utorak pojavio na društvenim mrežama, na kome se jasno vidi da neko (igrač ili ‘navijač’ KK Partizan) uz neprimerene i prostačke komentare, skida pločice sa trofeja kupa Radivoja Koraća na kojima su ime i grb našeg kluba, višestrukog osvajača tog takmičenja. Ovo skrnavljenje trofeja je definitivan poraz srpske košarke i Košarkaškog Saveza Srbije – navodi se u saopštenju.

Zvezda je zatražila od predsednika i potpredsednika Saveza, bivših igrača Partizana hitnu reakciju i objašnjenje srpskoj javnosti, kako je moguće da se to dogodilo.

Mada je sve ovo možda i logičan nastavak svega što se dešavalo tokom finalne utakmice kupa Radivoja Koraća, na kojoj isti ti čelnici nisu preduzeli ništa da se čelnici Zvezde zaštite od salvi uvreda, čak su i sa podsmehom posmatrali sve te scene, iako su po propozicijama morali (i mogli) da upozore zvaničnog spikera da se prekine sa vređanjem i ta utakmica zaista bude praznik srpske košarke – piše u saopštenju.

Zvezda je navela da je godinama u svojim prostorijama sa ponosom čuvala trofej i da nikome nikada nije palo na pamet da skida pločice sa imenima drugih klubova osvajača trofeja.

– Nakon ove sramote, koju će morati da objasni neko drugi, jedna stvar je jasna: Neki su, čim su se malo izdigli, pokazali svoje pravo lice, a to je da svi drugi pored njih treba da glume takmičarski dekor i trpe raznorazna poniženja, poput ovog. O odsustvu sportskog rivaliteta i fer pleju, da i ne govorimo. Takođe se pitamo i da li je ovo prvi korak doslednosti rečima novog predsednika Partizana Ostoje Mijailovića ‘da je Crvena zvezda neprijatelj’ – naveli su crveno-beli.

U Zvezdi su rekli i da “znaju” da će u Partizanu to da “relativizuju i izjednačavaju sa događajima iz 2014. godine”, kada su navijači Zvezde ukrali pehar, koji su pre toga osvojili crno-beli, i dali tadašnjem kapitenu Marku Simonoviću da ga podigne na njihovoj tribini.

Podsetićemo na činjenicu da su te godine navijači upali na teren i prisvojili trofej, a ovde je jasno da je klub dao u ruke NN licu (igraču ili navijaču) trofej da ga svesno oskrnavi. Zato od čelnika Košarkaškog Saveza Srbije Predraga Danilovića, i potpredsednika Dejana Tomaševića zahtevamo hitnu reakciju i istragu i kakve će biti konsekvence za još jedan šamar našoj košarci – piše u saopštenju.

Iz Zvezde su rekli da nestrpljivo očekuju odgovor i obavestili su čelnike Saveza da će prelazni pehar namenjen osvajaču domaćeg prvenstva zadržati u svojim prostorijama, bez obzira na ishod takmičenja, kako ga neko ne bi oskrnavio.

Zadržaćemo ga, jer je to istorija srpske košarke koju su pisali i Crvena zvezda i taj isti Partizan, Borac, OKK Beograd, Radnički sa Crvenog Krsta, FMP, Mega, Metalac… I u dobrom ili u nešto lošijem stanju, sa ili bez rezultata, svi oni i hiljade drugih klubova su istorija srpske košarke koju neko neće izbrisati i menjati skidanjem pločica sa trofeja koji pripada na prvom mestu srpskoj košarci. Zato svi u Partizanu treba da se stide jer, kako se odnose prema ovom trofeju, nisu ga ni zaslužili – navodi se u saopštenju.loading...