Tako je izabrala publika: Brat na brata i ostali starteri u utakmici svih zvezda

Ove godine, prvi put će direktni rivali na utakmici svih NBA zvezda biti dva rodjena brata, Pau i Mark Gasol. Osim uspeha Španaca, glasanje za prve petorke obeležila je i pobeda beka Golden Stejta, Stefa Karija. Zbog slabijeg interesovanja za izbor, čuli su se i glasovi da se izbor startera oduzme fanovima i poveri trenerima.

Kako propisuju pravila NBA lige, starteri na Ol-star mečevima biraju se diretno glasovima publike. Ovakvim sistemom, čelnici najbolje košarkaške lige na svetu žele da fanovima daju što veću ulogu u ovom revijalnom susretu, kao i da im omoguće da na duelu svih zvezda gledaju najpopularnije igrače. Jedino ograničenje „glasu naroda“ su pozicije igrača za koje se glasa. Kako bi početni timovi bili sastavljeni na uobičajen način za igru pod obručima, dva startera su bekovi, dok su preostala mesta rezervisana za krila i centre. Medjutim, iako sistem izbora prvih petorki u teoriji zvuči idealno, praksa je nešto drugačija. Jedan od najvećih problema je činjenica da neki od izabranih igrača dobiju šansu pomalo i nezasluženo, često na račun reputacije i stare slave, a ne na osnovu partija tokom aktuelne sezone kako je originalno zamišljeno. Druga zabrinjavajuća tema je trend po kojem je publika malo zainteresovana za glasanje, što se posebno vidi po broju glasova u odnosu na revijalne mečeve u drugim profesionalnim sportskim ligama u SAD.

 

Upravo o ovim temama je posle izbora startera govorio jedan od najpoznatijih vlasnika NBA timova, Mark Kjuban. Po mišljenju prvog čoveka Dalas Meveriksa, sadašnji sistem izbora je odabno prevazidjen. Umesto njega, Kjuban predlaže da se ubuduće i prve petorke biraju glasovima trenera i/ili generalnih menadžera timova. Na kraju izjave Kjuban se čak ironično iznenadio što za startere nisu izabrani „penzioneri“ Jao Ming i Trejsi Mekgrejdi koji su u prošlosti glasovima iz Kine bili birani bez obzira na partije i uprkos brojnim povredama.

Pomenuti manjak interesovanja dokazuje i činjenica da je Stef Kari, koji je ubedljivo trijumfovao po izboru publike, dobio 1.513.324 glasa. Iako sedmocifreni broj može naoko da zvuči veoma resektabilno, to je zapravo mizeran broj kada se uporedi sa popularnošću NBA lige i broju gledalaca u Americi i širom sveta. Inače, pobednik glasanja i igrač Golde Stejta je postao prvi „ratnik“ sa dva uzastopna izbora u prvu petorku još od ranih devedesetih kada je to pošlo za rukom članu originalnog „tima snova“, Krisu Malinu. Osim Karija, milion glasova je zaslužilo samo još samo četiri igrača. Na zapadu su to još i „Obrva“ Entoni Dejvis, povredjeni Kobi Brajant i „Brada“ Džejms Harden, od kojih je poslednji „izvisio“ sa mesto u petorci kao treći medju bekovima. Na istoku, više od milion glasova je imao jedino Lebron Džejms (1.470.483). Interesantno, ovogodišnje glasanje je sa oko 25 miliona glasova čak privuklo značajno više interesovanja od prošlogodišnjeg (28 odsto više) iako je trajalo znatno kraće.

 

 Više pažnje od sistema izbora igrača dobila je činjenica da će se na predstojećem početnom podbacivanju na Ol-staru za loptu boriti rodjena braća, Pau i Mark Gasol. Španci su tako napravili senzacionalni uspeh i postali prva braća koja su se našla u prvim petorkama na ovom meču tokom više od šest decenija koliko se utakmica organizuje. Inače, Pau će se medju svim zvezdama naći peti put, dok je Marku ovo drugi nastup. Pre njih, samo su još braća Van Arsdejl bili istovremeni učesnici i to još početkom sedamdestih godina prošlog veka.

     

Uz mladjeg Gasola, centarsku liniju Zapadne konferencije činiće još i Entoni Dejvis (mada je njegovo učešće pod znakom pitanja zbog nedavne povrede ramena). Reprezentativac SAD koji je osim po svom košarkaškom umeću (lider NBA u blokadama i jedan od najozbilnjih kandidata za MVP trofej) poznat i po spojenim obrvama je sa 21 godinom najmladji medju starterima (Dejvis će biti jedan od čak pet košarkaša koji će debitovati u prvoj postavi konferencije). Treći visoki igrač na Zapadu trebalo je da bude spektakularni Blejk Grifin koji će meč propustiti zbog povrede. I poslednji izabrani igrač sa zapada, Kobi Brajant, takodje propušta meč iz istih razloga. Kako je izabran za startera, Brajantu će se ipak rečunati i ovo učešće. On će tako na ovom meču na Ol-staru „nastupiti“ 17. put, što je za jedan  meč manje od rekordera Karima Abdula-Džabara.

 

Osim Brajanta, čiji Lejkersi imaju katastrofalni učinak u NBA, na suprotnoj strani će se naći još jedna superzvezda sličnog pogleda na igru. Reč je naravno o Karmelu Entoniju koji je ove sezone velik broj utakmica propustio zbog hroničnih povreda. Karmelu je ovo peti put da bude u prvoj petorci, a osmo učešće na utakmici. Po prethodnim igrama, on je četvrti medju najboljim strelcima u istoriji (po prosečnom broju poena). Entoni i Brajant su upravo igrači za koje se može reći da su izabrani na osnovu imena, a ne individulanih i timskih učinaka ove sezone.

 

Ekipu Istoka će predstavljati još dve novajlije medju starterima. To su igrač Vašingtona Džon Vol koji je ovu čast zalužio na drugom učešću na Ol-staru. Za razliku od njega, poslednji ćlan petorke i debituje na utakmici.  Reč je o plejmejkeru Toronta Kajlu Lauriju, koji je prvi starter iz redova Reptorsa još od učešća Krisa Boša. Lauri je u dramatičnoj poslednjoj fazi glasanja prestigao Dvejna Vejda. Osim beka Hita i pomenutog Hardena, tik ispod crte po glasovima publike su se našli i Tim Dankan, kao i najveće iznenadjenje Poljak Marćin Gortat.