Noletov recept za ’Kralja šljake’: Maestralni Đoković savladao Nadala za finale Monte Karla

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je Španca Rafaela Nadala sa 6:3, 6:3 i na taj način se plasirao u finale Mastersa u Monte Karlu.

 

Ovo je bio njihov 43. međusobni meč, a srpski teniser je uspeo da popravi skor koji sada iznosi 23-20 za Španca.

Protivnik u finalu Đokoviću biće Čeh Tomaš Berdih. Ukoliko uspe da osvoji svoju drugu titulu u Kneževini izjednačiće se sa Rodžerom Federerom na drugom mestu na večnoj listi sa 23 trofeja na Mastersima. 

Što se samog polufinalnog meča tiče, Novak je pokazao savršenu igru. Nadal je prvi došao do brejka već u uvodnom gemu prvog seta, ali je u nastavku Đoković Rafi dva puta oduzeo servis.

Kako je susret odmicao, bilo je sve jasnije ko će biti pobednik, a to je naročito očigledno bilo u poslednjih 10 minuta posle čega je Srbin priču priveo kraju na najbolji način. Inače, susret je trajao 98 minuta.

Publika u Monte Karlu uživala je verovatno kao nikada do sada, a lepih poteza sa obe strane bilo je „za izvoz”. Nadal je verovatno odigrao najbolji meč ove sezone, ali je sa druge strane mreže imao najboljeg na svetu pa nije mogao da se raduje.

Najava i tok meča:

U karijeri, Rafa je osvojio 65 titula, a Novak 51. Ali ove godine Đoković je bolji, on je podigao tri pehara, a Nadal samo jedan u Buenos Airesu.

Đoković i Nadal se sastaju prvi put posle skoro godinu dana i finala Rolan Garosa.

Srpski teniser, koji se nalazi u seriji od 15 trijumfa, juri svoje 33 Masters finale (22-10), a ukoliko uspe da osvoji svoju drugu titulu u Kneževini izjednačiće se sa Rodžerom Federerom na drugom mestu na večnoj listi sa 23 trofeja.

U drugom polufinalu Tomaš Berdih pobedio je Gaela Monfisa 6:1, 7:5.

 

Prvi set: Novak Đoković – Rafael Nadal 6:3

Meč je servisom otvorio naš teniser i odmah na startu videlo se da mu protiv najboljeg igrača u istoriji na zemljanim terenima neće biti nimalo lako. Nadal je, uz svoju agresivnost, iskoristio i Novakove greške i uspeo je da dođe do brejka – 0:1. Španac je potom odlično servirao i dosta lako potvrdio brejk – 0:2. I drugi put kada je Đoković servirao Nadal je imao šansu da mu oduzme servis. Srećom, podigao je Nole nivo igre u tim trenucima i tako smanjio na 1:2.

Baš kada je bilo najpotrebnije, gledano iz psihološkog ugla, Srbin je uspeo da vrati brejk. U tom četvrtom gemu jedan poen se ipak izdvaja: Nole je prvo drop šotom namučio Rafu, Španac je nekako uspeo da dođe do loptice, a potom je usledio maestralan lob zvanično najboljeg sportiste na planeti – 2:2. U narednom gemu Đoković je bez izgubljenog poena potvrdio brejk – 3:2.

Uzvratio je Rafael istom merom, dakle sa osvojenim gemom sa nulom – 3:3. Prava revija majstorija viđena je u sedmom gemu. Sevao je Rafin forhend, videli smo i Đokovićevu spašenu brejk loptu, Nole je stizao i ono što je već bilo izgubljeno, a uz poboljšan servis Srbin je ipak došao do 4:3. Ono što su njih dvojica prikazali trebalo bi prikazivati klincima u teniskim školama ne bi spoznali kako igraju majstori ovog sporta.

Situacija se u Monte Karlu odvijala savršeno za srpskog igrača. Drugi put na meču uspeo je da ”ukrade” servis Špancu i tako dođe do prednosti uz 5:3, plus će servirati za osvajanje prvog seta. Brzinski je došao do tri set lopte, a treću je iskoristio – 6:3.

 

Drugi set: Novak Đoković – Rafael Nadal 6:3

Impresivni Đoković je odmah na startu ovog meča došao do dve prilike za brejk. Nažalost po ljubitelje lika i dela srpskog tenisera, Rafa je popravio servis, vezao četiri poena i nekako uspeo da uzme prvi gem – 0:1. U narednom mu spasa nije bilo, a Novak je bez izgubljenog poena izjednačio na 1:1. Ni u sledeća dva gema nije bilo brejkova – 2:2.

Španski teniser je u tim trenucima počeo da igra kako ume. Najpre je bez poteškoća osvojio peti gem (3:2), a potom dobrano namučio Beograđanina. Poveo je sa 30:15, ali onda je Đoković pokazao sav svoj raskošan talenat i forhendima na mreži podsetio na izdanja svog trenera Borisa Bekera – 3:3.

Razoran servis i odlični bekhendi doneli su Rafi 40:0 u sedmom gemu. Usledila je potom Špančeva greška iz igre, pa dupla servis greška i naposletku odličan Noletov forhend za izjednačenje (40:40). Imao je Nole brejk priliku, pa je Nadal došao do prednosti, bilo je i nekoliko izjednačenja, pa čak i nova prilika za oduzimanje servisa za srpskog tenisera, a posle desetak minuta i dosta peripetija Đoković je uspeo i napravio brejk – 4:3.

Sigurnom igrom srpski teniser je potvrdio oduzeti servis – 5:3. Muka za Rafu je bila završena jednim bekhendom koji je označio veliku pobedu Đokovića u velikom okršaju titana uz brejk kao šlag na torti (6:3).