Dva puta mu je izmakao trofej na Rolan Garosu: Nole u potrazi za ‘trećom srećom’ (FOTO+VIDEO)

novak đoković
beta

U nedelju, 24. maja, počeo je drugi Gren slem turnir u sezoni – Rolan Garos. Sve oči uprte su u najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, a javnost u Srbiji, kao i svi ljubitelji „belog sporta” nadaju se da je ovo godina kada će „broj jedan” konačno podići trofej koji mu nedostaje.

 

U daljem toku takmičenja, na ovogodišnjem Rolan Garosu, potencijalni rivali prvoplasiranog tenisera sveta su:

2. kolo: Žil Miler (Luksemburg), Paolo Lorenci (Italija)
3. kolo: Bernard Tomić (Australija)
4. kolo: Kevin Anderson (Južna Afrika), Rišar Gaske (Francuska)
Četvrtfinale: Rafael Nadal (Španija), Grigor Dimitrov (Bugarska)
Polufinale: Endi Marej (Velika Britanija, David Ferer (Španija)
Finale: Rodžer Federer (Švajcarska), Tomaš Berdih (Češka), Kei Nišikori (Japan), Stan Vavrinka (Švajcarska)

Može se reći da žreb i nije najbolje prošao, s obzirom na to da bi prvi reket sveta već u četvrtfinalu mogao da se sastane sa Špancem Rafaelom Nadalom, inače, teniserom zbog kojeg mu je dva puta izmakao trofej na Rolan Garosu.

Srbin je do sada na pariskom Gren slemu odigrao 52 meča, a slavio je u 42. Najbliži tituli na Otvorenom prvenstvu Francuske bio je 2012. i 2014. godine, a oba puta poražen je od devetostrukog šampiona Nadala.

Tri godine je prošlo od epske borbe. Kiša je pretila tokom celog dana i na kraju je naterala Nadala i Novaka da finalni meč na „Filip Šatrijeu” završe narednog dana.

Podsetimo, naš teniser je bio u velikom naletu kada je borba za trofej prekinuta zbog kiše, i verovatno bi ishod ovog duela bio drugačiji da se priroda nije umešala. Očigledno je da je pauza više prijala Nadalu, koji je nakon dva dana borbe slavio sa 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

Retko ko se ne bi složio sa činjenicom da je Novak, iako je gubio u setovima, pre prekida bio u velikoj psihološkoj prednosti pošto je imao osam uzastopnih gemova i pobednički ritam (6:4, 6:3, 2:6, 1:2) i nema sumnje da bi izborio peti set. Ipak, realnost je bila takva da je Rafael Nadal ponovo postao šampion u „gradu svetlosti”.

Inače, ovaj duel ostaće upamćen i po tome što prvi put od 1973. godine finale muškog singla na Rolan Garosu nije završeno kada je predviđeno, u nedelju. Tada je zbog vremenskih neprilika meč za trofej prolongiran do utorka, a Ilie Nastase pobedio je Nikolu Pilića. 

Nadal vs Djokovic Roland Garros Final 2012 Highlights from Replica on Vimeo.

Još uvek su sećanja sveža od prošlogodišnjeg finala, kada je Novaka u dramatičnom okršaju ponovo porazio Španac rezultatom 6:3, 5:7, 2:6, 4:6. Bio je to 42. susret i 23. pobeda Nadala nad Đokovićem.

U jednom dosta čudnom meču, španski teniser je uspeo da se konsoliduje posle izgubljenog prvog seta i da podigne igru na mnogo viši nivo, dok je sa druge strane, kako je meč odmicao, Đokovićeva igra išla silaznom putanjom… Nadal je odlično servirao, manje je grešio i uspeo je da iskoristi sve slabosti koje je u finalu pokazao naš as, a one su krenule da se ispoljavaju posle izgubljenog drugog seta.

Dakle, vreme je. Novak Đoković je u fantastičnoj formi, što potvrđuje i činjenica da je od početka ove sezone osvojio pet titula – Australijan open, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo i Rim. Na turniru u Madridu nije igrao.

Uoči samog početka takmičenja na Rolan Garosu, Đoković je istakao da se mnogo očekuje od njega s obzirom na to da nije mogao da poželi bolju uvertiru na šljaci posle pobeda u Monte Karlu i Rimu.

Na pravom sam putu i sve se odvija kako valja. Neophodno je da imam skroman pristup i da se usredsredim samo na svaki sledeći meč, jer ako previše razmišljam o eventualnom četvrtfinalu sa Rafaelom Nadalom izgubiću koncentraciju i to može da me omete – rekao je najbolji svetski teniser.

 

Ukoliko dođe do titule u Parizu, Srbin će postati tek osmi teniser u istoriji koji je pobedio na sva četiri Gren slem turnira.

SREĆNO!