Novakov čas tenisa: U Bulonjskoj šumi ‘pao’ i Žil Miler za plasman u treće kolo

Novak Đoković
Beta

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Rolan Garosa posle pobede nad Luksemburžaninom Žilom Milerom od 6:1, 6:4, 6:4.

 

To je bio njihov drugi međusobni meč i druga pobeda za najboljeg tenisera sveta.

Prvi set današnjeg meča mogao bi da uđe u teniske udžbenike jer je Novak igrao savršeno uz pregršt vinera, a protivnik i publika mogli su samo da mu aplaudiraju.

U drugom je Miler podigao nivo igre, ali ni to mu nije bilo dovoljno da ozbiljnije dovede u pitanje krajnji ishod. Sve je malo zabrinula povreda butnog mišića Đokovića zbog koje mu se ukazivala pomoć desetak minuta. Ipak, vratio se Novak na teren i priveo set kraju.

Naravno, u trećem nije bilo iznenađenja, tako da je srpski teniser obezbedio plasman u treće kolo turnira u Bulonjskoj šumi.

Novaka u trećem kolu očekuje australijski tinejdžer Tanasi Kokinakis koji je posle velikog preokreta bio bolji od 27. nosioca Bernarda Tomića sa 3:6, 3:6, 6:3, 6:4, 8:6.

Prvi set: Novak Đoković – Žil Miler 6:1

Novak je na perfektan način otvorio duel tako što je osvojio četiri poena u nizu za zaključnom skraćenom lopticom za 1:0. Kao što se i pretpostavljalo, igra visokog Milera se najviše bazirala na servisu i sve se vrtelo oko toga. Čim se ušlo u duže razmene, Novak je bez problema došao do dve brejk lopte, koje ipak nije iskoristio – 1:1. Za sada deluje da ne postoji šansa da Luksemburžanin ugrozi servis srpskog tenisera – 2:1.

Zanimljivo je da je svoje mesto na tribinama, tačnije u Novakovom boksu, pronašao jedan od najboljih fudbalera sveta – Šveđanin Zzlatan Ibrahimović.

 

Publika na stadionu „Suzan Lenglen” uživa, prevashodno zbog poteza najboljeg tenisera sveta koji neverovatnom lakoćom osvaja poene danas u Parizu. To mu je donelo nove dve brejk lopte, od kojih je iskoristio već prvu – 3:1. Sve izgleda jednostavno kada Novak igra, a njegove majstorije i lucidni potezi su savršeni na startu meča – 4:1.

Koliko je dominantan Đoković govori i podatak da je naredni, šesti gem, osvojio bez izgubljenog poena i usput napravio novi brejk – 5:1. Srbin ima odgovor na sve pokušaje Žila Milera, ma koliko to delovalo teško nama, običnim gledaocima. Taj stil igre mu je i doneo prvi set posle samo 22 minuta igre.

 

Drugi set: Novak Đoković – Žil Miler 6:4

Koliko je publika željna ozbiljnijeg tenisa videli smo u uvodnom gemu ovog seta kada je Miler dobio aplauze zbog osvojenog drugog gema na meču – 0:1. U narednom je Luksemburžanin imao čak i brejk loptu, ali se dobrim servisom izvukao Novak, a potom je i izjednačio na 1:1.

Usledio je novi maratonski gem, teniseri su se smenjivali u vođstvu, Miler je tri puta odolevao na brejk prilici za Đokovića, ali nije mogao da se odbrani, pa je Novak poveo 2:1. Nastavio je Nole sa brzinskim gemovima, pa je na taj način i potvrdio prethodno oduzeti servis – 3:1. U naredna dva gema obojica momaka bila su sigurna kada su servirali, pa je rezultat 4:2 u korist Beograđanina.

 

Pljušte Novakovi vineri na sve strane, a do sada je protivniku isporučio čak 17. Deluje da mu sve polazi za rukom i uspešan je u svakoj nameri. Ipak, u sedmom gemu nije uspeo da napravi novi brejk, premda je imao tri prilike da to učini – 4:3. Nastavio je prvi reket sveta sa rutinskim servis gemovima u kojima nema trzavica i neizvesnosti, pa je sada blizu osvajanja drugog seta – 5:3.

Ko zna koliko je puta Đoković danas kratkim loptama oduševio parisku publiku, no gem je osvojio Miler, tako da je rezultat – 5:4. Usledio je medicinski tajm-aut kojeg je zatražio naš teniser, pa je meč prekinut. Za sada nije poznato zbog čeka se Đokoviću ukazuje pomoć, ali deluje da je u pitanju butni mišić.

Posle desetak minuta meč je nastavljen, a Srbin je bez izgubljenog poena osvojio gem koji mu je doneo i drugi set – 6:4.

 

Treći set: Novak Đoković – Žil Miler 6:4

Odlično je srpski teniser započeo i ovaj set. U prva dva gema nije bilo brejka, ali je onda u trećem Novak oduzeo servis protivniku i tako došao do prednosti – 2:1. Najviše je moglo da raduje to što nije primetno da se Đoković otežano kreće, pa je verovatno ona povreda iz prethodnog seta samo prošlost. U četvrtom gemu je brejk potvrđen – 3:1.

Pri rezultatu 4:1 Đoković je bez problema kontrolisao meč, a onda je na svom servisu 15:30 uradio nešto što nije nikada u svojoj karijeri – dobrim prvim udarcem je naterao Milera da loše reaguje, a onda je, kada je loptica izlazila iz terena, slučajno je dotakao za dve brejk lopte protivnika. Smejao se Novaka zbog toga, baš kao i svi ostali na stadionu – 4:2. U narednom gemu Luksemburžanin je potvrdio brejk – 4:3.

Đoković je izgubio još jedan gem do kraja meča i priveo lagano priču kraju uz bekhend koji je krunisao sjajnu igru našeg asa.