Rafael Nadal posle pobede nad Almagrom: Rejting nije presudan

nadal
beta

Posle pobede u drugom kolu Rolan Garosa nad sunarodnikom Nikolasom Almagrom bez izgubljenog seta, Rafael Nadal kaže da je trijumf bio mnogo teži nego što rezultat pokazuje. "Kralj šljake" objasnio da mu je od rejtinga na ATP listi mnogo bitnije da zna da može da se ravnopravno takmiči, bez obzira ko mu je protivnik na terenu.

 

Španski teniser Rafael Nadal rekao je da je jako srećan zbog pobede nad zemljakom Nikolasom Almagrom u drugom kolu Otvorenog prvenstva Francuske, a novinarima je priznao nema manji pritisak zbog toga što nije prvi favorit turnira.

– Vrlo sam zadovoljan. Mislim da sam igrao dobro protiv protivnika koji nije igrao loše, u meču sa dugim i teškim gemovima. Meč je bio mnogo teži nego što rezultat pokazuje. Jako sam srećan jer sam nekoliko stvari uradio jako dobro – rekao je Nadal novinarima u Parizu.

On je Almagra pobedio u tri seta, 6:4, 6:3, 6:1. Nadal je ove godine šesti nosilac na turniru koji je osvajao rekordan broj puta. Izveštačima je kazao da se danas fizički osećao bolje nego u prvom kolu.

– Osećao sam se bolje. Rad nogu mi je bio bolje. Ukupno sam se osećao bolje nego u prvom kolu. Jako sam zadovoljan svojom igrom i rezultatom – rekao je Nadal.

On je kao apsolutni rekorder po osvajanju ovog turnira sada rangiran kao šesti, zbog rejtinga na ATP listi, na kojoj je pao zbog duge pauze zbog povrede.

– Dobio sam prva dva meča, to je najvažnije. Kada pričamo o rangiranju, ako sam šesti ili sedmi, to je zato što zaslužujem da budem šesti ili sedmi. Ako posle ovog turnira padnem još niže, za šta postoji dobra šansa, biću tamo gde zaslužujem da budem. Kada ste povređeni šest meseci i posle toga ne pobeđujete odmah, normalno je da će rejting da vam pada. Ali, to što sam 10, 11, 12. ili drugi ili sedmi, to ne menja ono što sam do sada uradio, niti menja moju motivaciju – rekao je Nadal novinarima.

– Na kraju krajeva, rejting jeste važan, ali je najvažnija stvar da se bude takmičarski nastrojen, da se bude zdrav i da se svaki turnir igra sa šansom da znate da možete da se takmičite protiv bilo koga. To mi je važnije nego da imam viši rejting – dodao je on.

Novinar je podsetio Nadala da je 2005, sa 19 godina, osvojio svoj prvi Rolan Garos i pitao ga šta bi tadašnji Nadal mislio o sadašnjem kada bi znao šta je sve postigao za 10 godina.

Mislite da bi bilo ko pomislio da to mogu da uradim? Ja sigurno ne bih. Kada sam tada prvi put pobedio, to mi je tada bio najvažniji dan u karijeri. Posle tog trijumfa sam se vratio u hotel i rekao sebi: ‘okej, osvojio si najvažniju moguću stvar u tenisu, od sada će biti samo lakše i neće biti toliko pritiska do kraja karijere’. Ali, stvarnost je potpuno drugačija. Svake godine igram sa sve više pritiska. Niko tada nije mogao da predvidi da ću ovde slaviti još osam puta, uključujući i mene – rekao je Nadal.

On je dodao da je veoma srećan i zahvalan što je mogao da osvoji devet titula na Rolan Garosu, ali je istakao zdravlje kao glavnu stvar.

– Istina je da sam dobro radio, ali je tačno i da čovek mora da bude zdrav svake godine da bi osvojio devet titula u 10 godina…Ništa ne sme da se desi u te dve nedelje. A mislim da sam imao mnogo sreće da se uvek dobro takmičim ovde – rekao je Nadal.