Nastavljena je Anina bajka iz Pariza: Ivanovićeva je u četvrfinalu Rolan Garosa

Ana Ivanović
Beta

Srpska teniserka Ana Ivanović savladala je Ruskinju Ekatarinu Makarovu sa 7:5, 3:6, 6:1 i na taj način je obezbedila plasman u četvrtfinale Rolan Garosa.

 

Ivanovićevoj i Makarovoj je ovo bio treći međusobni susret, a sada je 2-1 u pobedama.

Ana je tako prvi put od 2008. godine obezbedila plasman među osam najboljih teniserki u Parizu. Podsetimo, te godine je i osvojila Rolan Garos i to joj je za sada jedina gren slem titula.

U četvrtfinalu je čeka susret Ukrajinkom Elinom Svitolinom, koja je bila bolja od Francuskinje Alize Korne sa 6:2, 7:6.

Ivanović je do sada šest puta igrala sa 21. teniserkom sveta Svitolinom i ostvarila svih šest pobeda. Poslednji put igrale su ove godine na turniru u Madridu kada je bilo 6:3, 6:4.

Aninu pobedu sa tribina ponovo je posmatrao njen dečko i zvezda minhenskog Bajerna, Bastijan Švajnštajger.

 

Prvi set: Ana Ivanović – Ekatarina Makarova 7:5

Od samog početka u duelu Ivanovićeve i Makarove je viđena velika borba, a Ruskinja je odmah došla do brejka. Ana je imala velike probleme sa servisom, koje je Makarova koristila, a tako je bilo i sa prvom brejk loptom koja joj se ukazala – 0:1. Ruska teniserka je nastavila u istom ritmu na svom servis gemu, iako ju je Ana malo namučila, da bi potvrdila taj brejk i povela sa 0:2.

U trećem gemu opet smo bili svedoci velike borbe ove dve dame, a Ana se bolje snašla i lepim skraćenim udarcem smanjila prednost Makarove – 1:2. Napala je Ivanovićeva inače slab servis ruske teniserke u narednom gemu, došla je do tri prilike da vrati brejk, a treću je iskoristila – 2:2. U fenomenalnom je naletu Srpkinja koju i na ovom meču, kao po običaju, sa tribina bodri njen dečko i fudbaler minhenskog Bajerna Bastijan Švajnštajger. Proradio je bekhend Ani, pa je uspela da dobije i treći gem u nizu – 3:2.

Nažalost, u tim trenucima počela je da pada kiša u Parizu, a meč je do daljnjeg prekinut.

 

Posle tačno dva časa i 40 minuta pauze zbog kiše, meč je nastavljen.

Na servisu je bila Ruskinja, inače deveta teniserka sveta, i uspela je da izjednači – 3:3. U narednom gemu imala je Srpkinja poteškoća, bilo je 30:30, ali je ipak dama rođena u Beogradu prvo sjajno odigrala bekhend, a potom i iskoristila grešku protivnice za 4:3. Istom meron uzvratila je Makarova – 4:4.

Popravila je servis naša igračica kada je to bilo najpotrebnije, u ovom gemu videli smo i njen prvi as na meču, a potom je došla do nove prednosti – 5:4. U naredna dva gema obe su bile sigurne na svojim servisima – 6:5.

Ani je trebalo tačno 45 minuta, ne računajući pauzu, da dođe do prvog seta, a u 12. gemu je uspela da po drugi put na meču napravi brejk – 7:5.

 

Drugi set: Ana Ivanović – Ekatarina Makarova 3:6

U ovaj deo meča Ruskinja je ušla odlučna u nameri da eventualno preokrene stvari u svoju korist jer nema ništa da izgubi. Upravo joj je taj stav i doneo brejk već u prvom gemu kojeg je potom i potvrdila – 0:2. Ivanovićeva je popravila servis i bez izgubljenog poena smanjila – 1:2.

Imala je Ana 30:30 na servis protivnice, ali nije smogla snage da u finišu gema odigra kako valja i da uzvrati brejk – 1:3. Prvi servis je veoma bitan našoj igračici danas, uspešnost joj iznosi skoro 80 procenata, a iz toga proističu i sigurni gemovi2:3. Kakva šteta za Ivanovićevu, imala je 15:30 u šestom gemu i čist zicer za dve brejk lopte, ali je dekoncentracija dovela do promašaja koji je Makaraovoj omogućio da povede sa 2:4.

 

Usledio je nezgodan pad naše teniserke, pariska šljaka je vlažna zbog kiše koja je padala, ali je srećom sve proteklo bez posledica. Briljantnim gemom nastavila je da rezultatski „juri” protivnicu – 3:4. Ruskinja ljubomorno čuva svoj servis u drugom setu, ponovo nije dozvolila Ani da uopšte i dođe do prilike za brejk, pa je sada na gem od izjednačenja u setovima – 3:5.

Pomenuto izjednačenje joj je omogućila Ana lošom igrom na svoj servis, pa će o putnici u četvrfinale odlučivati treći set – 3:6.

 

Treći set: Ana Ivanović – Ekatarina Makarova 6:1

Ana je agresivno ušla u treći set, što joj se isplatilo, jer je odmah stigla do brejka. Imala je tri prilike da oduzme servis protivnici, a malo „frke” se diglo kada je Ruskinja spasila dve. Ipak, treća je bila presudna – 1:0. U narednom gemu smo videli izjednačenje, ali je Ivanovićeva ipak potvrdila brejk – 2:0.

Teniserka iz najveće zemlje sveta prekinula je niz lepe Beograđanke od dva uzastopno osvojena gema (2:1), a Ana na svoj servis protivnici nije prepustila niti jedan jedini poen – 3:1. Fantastičnu stvar uradila je Ivanovićeva napravivši i drugi brejk u ovom setu za sada već ubedljivih 4:1.

Makarova je morala da bude agresivna u svakom momentu jer joj je to „poslednji voz”, no, takva taktika joj nije urodila plodom zbog učestalih grešaka. A jednim spektakularnim vinerom iz forhend paralele Ana je stigla do 5:1.

Na servis rivalke Ivanovićeva je došla do novog brejka, što joj je ovoga puta donelo pobedu i plasman u četvrfinale drugog ovosezonskog gren slema.