KRAJ JEDNE ERE? U četvrtak se donosi odluka o PROMENI formata Dejvis kupa

Predstavnici Medjunarodne teniske federacije (ITF) u četvrtak će glasati o promeni formata Dejvis kupa.

Dejvis kup
Beta

Ukupno 144 članice ITF glasaće u četvrtak u Orlandu o sudbini takmičenja starog 118 godina, koje će najverovatnije biti zamenjeno Svetskim teniskim kupom, koje će biti primamljivije igračima i unosnije nacionalnim Teniskim savezima.

Ako promena bude odobrena, dosadašnji format od 16 najboljih reprezentacija bio bi zamenjen jednonedeljnim završnim turnirom od 18 ekipa na jednom mestu, u terminu odigravanja finala Dejvis kupa, krajem novembra.

Prema predlogu, 24 ekipe bi u februaru igrale mečeve kod kuće i na strani na tri pobede po sadašnjem formatu, a pobednici tih duela bi se plasirali na završni turnir. U finale će otići i polufinalisti Dejvis kupa iz prethodne godine i dve ekipe koje budu dobile vajldkartu.

Tih 18 reprezentacija bilo bi podeljno u šest grupa po tri, a pobednici grupa i dve najbolje drugoplasirane ekipe plasiraće se u četvrtfinale. Svi mečevi igrali bi se u formatu sa dva singl meča i jednim dublom.

Predsednik ITF Dejvid Hagerti rekao je da je optimista po pitanju promene, koja bi, kako je naveo, doprinela rastu i popularnosti tenisa. Za promenu je potrebno da predlog bude odobren dvotrećinskom većinom.

Novac koji zaradimo ići će Savezima koji će ulagati u razvojne programe juniora i budućnost tenisa – rekao je on.

Trenutno, mečevi Dejvis kupa se održavaju četiri vikenda u februaru, julu, septembru i novembru, a prva faza počinje nedugo po završetku grend slem turnira zbog čega brojni vrhunski teniseri preskaču takmičenja u Dejvis kupu.

Teniseri su mi u septembru 2016. godine rekli da Dejvis kup mora da se promeni – naveo je Hagerti.

On je rekao da su medju igračima koji su predložili jednonedeljni turnir Rafael Nadal i Novak Djoković.

ITF je partner sa investicionom grupom Kosmos, koju je osnovala Barselona i njen fudbaler Djerar Pike, a Kosmos bi trebalo da uloži tri milijarde evra u narednih 25 godina.