TENISERI PATE ZBOG RATA DVE ORGANIZACIJE: Vraća se Svetski kup u tenisu i EVO ZAŠTO TO NE VALJA!

Produbljuje se rat između ATP-a i ITF-a!

tenis reket
Pixabay.com

Hladni rat između ATP (Asocijacija teniskih profesionalaca) i ITF (Međunarodna teniska federacija) sada je definitivno dobio novu dimenziju koja bi mogla ozbiljno da utiče na svet belog sporta.

Naime, ATP je odlučio da ipak ponovo pokrene Svetski kup u belom sportu i to od 2020. godine. Novo izdanje timskog takmičenja, koje predstavlja pandan Dejvis kupu (u organizaciji ITF) zakazano je za prvu sedmicu januara u Australiji. Učestvovaće 24 nacionalne selekcije, nagradni fond je dostigao 15.000.000 evra, a biće i raspodele ATP poena. Svetski teniski kup je održavan od 1978. do 2012. u Diseldorfu pod nazivom “Svestki timski kup”, a učestvovalo je osam reprezentacija. Naša selekcija je slavila u dva navrata, 2009. i baš te poslednje 2012. kada je savladana Češka u finalu sa 3:0.

Sukob između dve najveće i najmoćnije teniske organizacije je tako još više produbljen, ali krivica je uglavnom na ITF-u kojem su potrebne godine ne bi li promenio zastareli i naporni sistem Dejvis kupa. Iako skoro svi igrači, predvođeni trojicom najboljih traže iz sezonu u sezonu nešto da se učini sa DC-om, promene su do sada bile samo kozmetičke, mada je najavljen novi format za kraj 2019. Naime, od tada bi trebalo (mada u ITF-u ništa nije sigurno) da krene takmičenje u novembru, na kraju sezone u kojem  će se na jednom mestu takmičiti 18 najboljih reprezentacija.

Pregovori između dve organizacije se nastavljaju, ali pitanje je da li će biti ikakvog dogovora. A sve na štetu vrhunskog tenisa jer dva velika takmičenja kreću u razmaku od samo mesec i po dana, što sluti na dodatnu polarizaciju zaraćenih strana.