TERAZIJSKA ‘TAJNA’: Ostalo je još 183 dana do trenutka kada će čitav svet ‘POLUDETI’ (FOTO)

Terazijska česma
Dnevno.rs/Petar Marković

U blizini hotela 'Moskva' većina Beograđana ili gosti prestonice prolaze gotovo svakodnevno, a da ni ne znaju čemu služi jedan detalj koji se nalazi baš na tom mestu.

 

U Rio de Žaneiru 5. avgusta počinju Olimpijske igre, a sa tim u vezi srpsku prestonicu krasi jedan veoma zanimljiv detalj. Naime, na početku Balkanske ulice  nalazi se sat koji odbrojava vreme do najznačajnije sportske manifestacije.

Do spektakla u Brazilu ostalo je još 183 dana, a u periodu održavanja čitav svet će stati i pričati samo o tome.

Olimpijski sat postavljen je preko puta hotela Moskva, gde je 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub. Sat je rad srpskog umetnika Petra Mirkovića i ima oblik izvijene trake.

Sat, koji je prvobitno postavljen radi odbrojavanja vremena do Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu, danas broji preostalo vreme do početka Igara u Riju.

 

Foto: Dnevno.rs


Iako je zvanično usvojeno da se radi o 31. Igrama, ovogodišnja manifestacija je 28. jer šeste u Berlinu 1916, 12. u Helsinkiju 1940. i 13. u Londonu 1944. Igre nisu održane zbog I i II svetskog rata.

Rio je izabran za domaćina u oktobru 2009. u Kopenhagenu, pobedivši kandidature Tokija, Čikaga i Madrida.

Na programu Olimpijskih igara 2016. naći će se 26 sportova i 39 disciplina.

Procenjeno je da će u Rio doći više od 10.500 sportista iz 205 zemalja, kao i brojni predstavnici medija, ljubitelji sporta i turisti iz celog sveta.