Terzić odgovorio na pitanja o NOVOJ ‘MARAKANI’: “Ne menjamo lokaciju… Jeftinije je srušiti i popravljati”

Stadion Crvene zvezde "Rajko Mitić" ostaće na lokaciji na kojoj se sada nalazi, bez pomeranja centimetar levo ili desno, izjavio je generalni direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić u intervjuu za "Politiku".

Zvezdan Terzić
printscreen/youtube.com/Crvena zvezda

Terzić je time otklonio svaku nedoumicu o eventualnoj gradnji novog stadiona Crvene zvezde u blizini aerodroma “Nikola Tesla”.

“Crvenoj zvezdi su neophodni moderan evropski stadion i novi kamp. Zabuna je nastala jer su na društvenim mrežama pogrešno interpretirali moje izlaganje na Skupštini Crvene zvezde. Govorio sam da će se trening kamp graditi na površini od oko 22 hektara u blizini aerodroma. Kamp bi trebalo izmestiti odavde, jer je ovde previše skup kvadratni metar da bi se tu treniralo”, rekao je Terzić u intervjuu za “Politiku”.

“Ostaje samo dilema da li treba rekonstruisati stadion ‘Rajko Mitić’, kako želi jedan broj navijača, ili ga potpuno srušiti i napraviti potpuno novi, što je, prema mom mišljenju, jeftinije, funkcionalnije i celishodnije”, dodao je Terzić.

On je istakao da se stadion Crvene zvezde neće seliti i naglasio da mora da ostane na sadašnjoj lokaciji u Ljutice Bogdana 1a.

“Primeri u Evropi su to pokazali. Svi klubovi, koji su gradili nove stadione duplirali su ili čak triplirali broj gledalaca na domaćim utakmicama, ili isto toliko ili više uvećali ukupne prihode. Mi smo sada u situaciji da igramo Ligu šampiona. Imali smo prihod od pet miliona evra i najveći prihod ostvaren je od evropskih utakmica. Od domaćeg prvenstva jedva pokrivamo ogromne rashode koje iziskuje organizacija utakmica”, naveo je generalni direktor Crvene zvezde.

Terzić je naveo primer fudbalskog kluba AEK iz Atine.

“AEK ima godišnji priliv od 22 miliona evra samo od ulaznica, naspram naših pet. Sagradili su novi, moderan stadion kapaciteta od 32.000 gledalaca, koji je rasprodat. O AEK-u govorim kao o klubu iz okruženja gde nije tako fudbalska zemlja kao Nemačka ili Engleska. To je naša ideja. Ako Crvena zvezda želi da se dalje razvija, neophodno je da ima novi, moderan, funkcionalan stadion gde mogu da dođu porodice, deca, žene, da dođu dva sata pre utakmice, da imaju mnoge sadržaje na usluzi, da mogu da ručaju, da im bude toplo i udobno”, rekao je Terzić.

On je podsetio da je “Marakana” sagrađena 1963. godine.

“Bila je moderan stadion u to vreme, ali prošlo je 60 godina i više nije funkcionalna. Stadion je ukopan, sve četiri tribine su naslonjene na četiri zida na zemlji i nemamo nijedan kvadratni metar komercijalnog sadržaja koji može da se stavi u funkciju novih prihoda Crvene zvezde”, naveo je Terzić.

“Izgradnjom novog stadiona ne samo što bismo znatno uvećali prihode, već bi ambijent bio drugačiji i igračima i navijačima. Igračima će biti mnogo veći doživljaj na samom terenu. Ja razumem da su mnogi naši navijači emotivno vezani za slavnu tradiciju, ali bože moj, svi veliki klubovi u Evropi, koji su izgradili nove stadione bili su vezani za slavnu istoriju i tradiciju starih stadiona, ali su to prevazišli. Postali su svesni, ako klub želi dalje da se razvija, ne može bez novog stadiona”, izjavio je Terzić.