TIJANA NA PUTU ZA TOKIO: Naša srebrna olimpijka osvojila bronzu u Rusiji

Tijana Bogdanović
print screen/facebook.com/ISerbia.rs

Srpska reprezentativka u tekvondu Tijana Bogdanović osvojila je bronzu na prvom Gran priju ove godine, turniru G4 kategorije, koji se održava od 4. do 6. avgusta u Rusiji.

 

Srebrna olimpijka iz Rija, do bronze na ovom turniru je došla posle dve pobede. Ona je do sada dva puta već osvajala medalje na ovom turniru jednom – takođe u Moskvi, a drugi put u Mančesteru, oba puta bronze.

Ona je na startu bila slobodna kao treći nosilac, da bi u sledećem kolu savladala Špankinju Blanku Palmer Soler sa 8:7, zatim dobro poznatu protivnicu Turkinju Rikije Jidlirm sa 15:6.

U polufinalu se susrela sa Tajlanđankom Panipak Vongpatanakit, koju je Vanja Stanković samo mesec dana ranije savladala u finalu Svetskog prvenstva u Koreji. Na žalost Tijana je izgubila 33:3 u borbi za finale.

Iako smo imali veliku želju da ovu borbu prođemo uspešno, nismo uspeli.
Posle tri greške u prvoj rundi i rezultatom od 6-0 za Tajlanđanku, meč je praktično bio rešen. Probala je Tijana nekoliko puta, ali bezuspešno. Šta da radimo, trka za Tokio je tek počela, a ovo je Tijani prva veća medalja posle Rija. Kad gledam u celini, ovo je i dobar rezultat. Siguran sam da će Tijana ovo prebroditi. Ima tek 18 godina i ovo su prve provere zrelosti, i nikada nije lako. Najbolji ostaju i opstaju, a ona je toliko puta to dokazala. Bronza donosi 14.4 poena što nije malo. Sada idemo na Univerzijadu i po novu šansu – rekao je Drgan Jović.

Prvog takmičarskog dana, Draško Jovanov (+80kg) je poražen na startu od Amerikanca Helija sa 10:7 iako je vodio do samog kraja meča. Poslednjeg takmičarskog dana, na tatami izlazi Nikola Vučković (-68kg), a protivnik će mu biti Lovre Brečić iz Hrvatske.

Ovo je pozivni turnir na kojem učestvuju najbolja 32 borca sa olimpijske WTF liste. Pobednik dobija 5000 dolara, drugoplasirani 3000, a trećeplasirani 1000 dolara.