ONI SU VEĆ POBEDILI NA MUNDIJALU: Najgenijalnija reprezentacija je OSVOJILA SVET i to OVIM DETALJIMA (FOTO, VIDEO)

Pošto nisu dopustili Gaučosima da se u prvom meču previše raduju, ceo svet je posvetio pažnju momcima sa jednog hladnog ostrva.

AP Photo/Victor Caivano

Island važi za jednu od najegzotičnijih reprezentacija na ovogodišnjem Mundijalu u Rusiji. Vikinzi zavređuju pažnju cele planete, iako su meta mnogih šala.

Podsetimo se da je ovo njihovo prvo Svetsko prvenstvo, a da su na prvom Evropskom prvenstvu na kom su nastupali (2016. godine u Francuskoj) uspeli da dođu do četvrtfinala.

Na golu ove intrigantne reprezentacije nalazi se Hanes Tor Haldorson, islandski reditelj koji je zaslužan za neke od najsimpatičnijih reklama koje se emituju u ovoj ostrvskoj državi, ali i spot za predstavnike Islanda na Evroviziji 2012. godine. Haldorson će se i posle profesionalne fudbalerske karijere vratiti profesionalnoj režiji. Da mu fudbal ide dobro koliko i režija govori i činjenica da je odbranio penal Mesiju.

I desni bek Islanđana, Birkir Mar Sevarson, ne juri za loptom neprestano. Može se reći da je poluprofesionalac, jer ovaj iskusni 33-godišnji defanzivac radi je u solani u Rejkjaviku. Na pitanje zašto sportista radi u fabrici, on je rekao:

Ne mogu ceo dan da sedim i ništa ne radim. Dosadno je i jednostavno se ulenjite. Nisam želeo da gubim vreme pre Svetskog prvenstva – rekao je Sevarson.

Tu je i sam kapiten, Aron Gunarson, koji je miljenik navijača zbog – tetovaže. Rekli biste da to nije ništa čudno jer se mnogim fudbalerima koža ni ne vidi od silnog mastila, ali Gunarsona njegovi Vikinzi vole jer ima “brutalno dobru i veliku” tetovažu na leđima – na njoj su simboli Islanda, a u centru dominira državna zastava.

Pre dve godine, kad su se pojavili na Evropskom prvenstvu, pričalo se da su momci koji su u reprezentaciji ujedno i jedini Islanđani sposobni za igru na travi – kad se od ukupne brojke stanovnika oduzmu žene, mlađi muškarci, stariji muškarci, pregojeni muškarci, slepi, bolesni… Ostaje tačno brojka od 23 momka koji su hrabro predstavljali svoje malo ostrvo u Francuskoj.

Možda se tajna njihovog naglog uspeha krije i u tome što oni, čini se, igraju fudbal jer ga vole i jer vole da predstavljaju svoju zemlju. Cela priča podseća na našeg Andrejku i momke koji su otišli u Urugvaj ne znajući ni kako će do tamo, a tek kako će nazad… Jer, znate, priča se da u reprezentaciji Islanda ima igrača koji igraju samo za putne troškove ili se zadovolje time što besplatno dobiju kopačke.

Onoliko koliko njihovi igrači predstavljaju iznenađenje, tako su i Islandski navijači u Rusiji prava egzotika.

Trideset hiljada navijača slavilo je posle nerešene utakmice protiv Argentine, svojim tradicionalnim “gromovskim tapšanjem”… Cela Rusija se zbog njih tresla!

A sada su uradili nešto još bolje…

Ono “malo” Islandskih navijača koji su ostali na ostrvu rešili su da se zahvale Rusiji na gostoprimstvu.

I to tako što su zapevali “Kaljinku”!

Ne znamo za vas, ali mi smo rešili da je Island makar moralni pobednik u Rusiji, šta god uradili na ovogodišnjem Mundijalu.

Vratili su na teren Svetskog prvenstva slogu, smeh, zabavu, srdačno i iskreno prijateljstvo i želju da se spoje sa celim svetom slaveći najvažniju sporednu stvar na svetu. Oni su tamo došli da (se) igraju, da se zabave i da najbolje moguće predstave svoju zemlju i cela planeta može da im skine kapu zbog toga.

Islanđani, uspeli ste! Čestitamo, odnosno – Til hamingju!