Tomas Bah: Neće se sudariti termini dva velika takmičenja, razdvojićemo Mundijal u Kataru i ZOI

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da termini Zimskih olimpijskih igara 2022. godine i Svetskog prvenstva u Kataru iste godine ne smeju da se sudare.

Svetska fudbalska federacija (Fifa) razmatra mogućnost da promeni termin Svetskog prvenstva u Kataru, sa leta na zimu, zbog velikih vrućina u toj zemlji.

Predsednik Fife Sep Blater je u više navrata obećao da se termini dva velika takmičenja sigurno neće sudariti.

– Nemam razloga da mu ne verujem. On je jasno rekao da nikome nije u interesu da se sudare dva velika takmičenja. Zbog toga verujem da se obavezao da se to neće dogoditi – rekao je Bah za Bi-Bi-Si (BBC).

Članovi Izvršnog odbora Fife su prošlog meseca na sastanku u Cirihu razmatrali mogućnost da se Mundijal u Kataru odigra u januaru i februaru, ili u novembru i decembru.

– Ako se termini sudare to će biti loše za publiku širom sveta, koja će u isto vreme imati televizijske prenose. Takođe, loše će biti i za zajedničke sponzore MOK i Fifa, pošto će biti teško napraviti dva programa u isto vreme za dva različita takmičenja – rekao je Bah.

– Sportisti neće dobiti pažnju koliku zaslužuju. U zajedničkom je interesu da se to ne dogodi i svi imamo obavezu da to ostvarimo – dodao je on.

Zimske olimpijske igre održaće se u februaru, a MOK će domaćina izabrati 31. jula sledeće godine u Kuala Lumpuru. Kandidovali su se Almati i Peking.