Tomić: Partizan je institucija i nikoga ne moli za dolazak, moramo da prodajemo igrače

Ivan Tomić
partizan.rs/Miroslav Todorović

Trener Partizana Ivan Tomić izjavio je danas da je taj fudbalski klub institucija unačajnija od bilo kog igrača i dodao da situacija koja se stvorila oko mogućeg dovodjenja igrača Vojvodine Mirka Ivanića nije objektivna.

 

Tomić je preuzeo Partizan na kraju jesenjeg dela šampionata, posle kojeg Partizan zaostaje 26 bodova za prvoplasiranom Crvenom zvezdom.

Bivši kapiten Partizana danas je u Sportskom centru Teleoptik okupio igrače na početku priprema za prolećni deo šampionata.

Prethodnih nedelja mnogo se spekulisalo o transferu igrača Vojvodine Mirka Ivanća. Mediji su naveli da su se dva kluba dogovorila oko transfera, ali da Ivanić ne želi da predje u Partizan.

Institucija kakva je Partizan u javnosti se predstavlja u kontekstu koji apsolutno nije istinit i koji nije objektivan. Partizan je veći od svakog igrača koji je prošao kroz njegovu istoriju i od igrača koji su sada ovde, pa i od jednog Saše Ilića koji je istinska legenda kluba. Dovoditi Partizan u neke kontekste da bilo koga moli, to nije tačno – rekao je Tomić novinarima na Teleoptiku.

Upitan da li je stavljena tačka na taj transfer, Tomić je rekao da “ne bi želeo da se bavi imenima”.

– Ivanić je jako fin i kulturan momak i veliki potencijal, ali Partizan je veći od svakoga i to što se pravi u celoj priči nije objektivno. Partizan poseduje svoje igrače, ima onih za koje je zainteresovan. Mirko je divan momak, kapiten velikog kluba, mladi reprezentativac. Partizan je veći i od svakog igrača za koga je zainteresovan i onog koji je već u ekipi. Partizan je mnogo veći nego što je predstavljen u celoj toj situaciji – trener crno-belih.

 

Mirko Ivanić u dresu Voše


On je naveo da sa svojim stručnim štabom želi da što pre uspostavi najbliže odnose sa igračima i lekarskim timom, “pošto su svi jedan tim”.

– To je ono na čemu ćemo mnogo raditi, mislim da je to primarna stvar pre bilo kojih taktičkih i tehničkih zahteva. Naravno da imam ciljeve za ovu sezonu, ali želim da živim u sadašnjosti i onome što se dešava u ovom trenutku – rekao je Tomić.

Trener crno-belih dodao je da prvi deo sezone treba podeliti na dva aspekta i da je veliki broj utakmica doveo do velikih problema i povreda igrača.

Sa druge strane, Partizan je Evropi igrao jako dobro, postigao je zavidne rezultate, možda i najbolje u poslednjih nekoliko godina. Nesrećno smo ispali iz Lige Evropa, svima nam je i sada zbog toga teško, jer je klub mogao da prezimi u Evropi, prvi put posle sezone 2004-2005. S druge strane, Partizan je bio talac kratkog odmora i prevelikog broja utakmica što se odrazilo na povrede igrača i zbog toga su rezultati u prvenstvu bili vrlo loši – rekao je Tomić.

On je naveo da igrački kadar poseduje odredjeni kvalitet, ali da sa svojim stručnim štabom želi da napravi odredjene promene.

– Zimski prelazni rok je specifičan, jer je kratak i siromašniji ponudom, ali i potražnjom. Videćemo šta je u našoj moći. Ne želim da ulazim u priču o broju igrača, imenima, pozicijama, želimo da se pojačamo i sve ćemo učiniti, a da li ćemo u tome uspeti to je nezivesno – rekao je on.

 

U medijima se spekuliše o odlascima Andrije Živkovića i Oumarua Abubakara, a Tomić je rekao da treneri i klubovi moraju da rade stvari s kojima se ne slažu.

Nikada nije lako raditi u uslovima u kojima radi Partizan i svi srpski klubovi. Vrlo je teško formirati ekipu i reći da niko nije na prodaju, ili da je samo jedan igrač na prodaju a ostali nisu, kada vam nad glavom stoji finansijski mač koji vas obavezuje da radite neke stvari s kojima se i ne slažete – rekao je Tomić.

– Naravno da je komplikovano, naravno da je teško, a nadam se da nećemo doći u situaciju da par dana pre kraja prelaznog roka osetno oslabimo. Nadam se i verujem, imam utisak da ćemo samo biti jači – dodao je on.

Tomić je istakao da će ekipi postavljati realne ciljeve.

– Bodovna razlika je takva kakva je, a želim da postavljam ciljeve ekipi one koji isključivo od nas zavise. Ako učinimo sve što od nas zavisi, mi ćemo ispuniti cilj. Koliko će to biti dovoljno, kako će to na kraju izgledati, o tome ne mogu da pričam zato što ne zavisi sve od nas. Pred igrače želim da postavim realne ciljeve, ciljeve koji isključivo od nas zavise – rekao je Tomić.

Fudbaleri Partizana će trenirati u Beogradu do 26. januara, kada odlaze na pripreme na Kipar, gde će ostati do 11. febuara.

Prolećni deo šampionata počeće 20. februara, a Partizan će igrati na gostujućem terenu protiv OFK Beograda.