Tragedija: Popularni sportista bez svesti prebačen u bolnicu (FOTO)

Organizatori su ubrzo posle incidenta prekinuli trku, a za pobednika je proglašen u tom trenutku vodeći Britanac Luis Hamilton.

Vozač Marusije, Žil Bjanki (25), koji se slupao u 44. krugu trke za Veliku nagradu Japana, prebačen je u bolnicu u besvesnom stanju.

Foto: Wikipedia

– Morali smo to da uradimo pomoću ambulantnih kola, jer helikopter ne može da leti u ovim vremenskim uslovima – objasnio je šef komunikacija Svetske automobilske asocijacije (FIA) Mateo Bonćani.

Bjanki je ponikao u programu Ferarija, čiji je bio test vozač, da bi 2013. počeo da se takmiči u šampionatu Formule 1, za ekipu Marusije. Ove godine u Monaku je osvojio prve bodove, osvajanjem devetog mesta.

Momak iz Nice, rođen u trkačkoj porodici, u nedelju je doživeo nesreću pod okolnostima koje još nisu do kraja rasvetljene.

Izvesno je da je Adrijan Sutil (Zauber) izleteo sa staze na jednoj krivini i da su redari uz pomoć krana uklanjali delove njegovog bolida. Bjanki je verovatno izleteo na istom mestu i sudario se sa pomoćnim vozilom.

– Veoma nesrećan slučaj, proizvod nekoliko nesrećnih okolnosti. Padala je kiša i bilo je malo svetla, ali mnoge trke su završene normalno u sličnim uslovima – prokomentarisao je legendarni Niki Lauda, koji je delimično izgoreo trkajući se na stazi Nirburgring 1976. godine.

– Moto trke su opasne. Mi se naviknemo na dobro, kada duže vreme nema incidenata, a onda se odjednom šokiramo. Uvek moramo da budemo svesni opasnosti ovog sporta – dodao je Austrijanac.

Gran pri Japana vožen je pod delimičnim uticajem tajfuna “Fanfon” i na stazi je u prvih 10 krugova bio prisutan “sejfti kar”. Sredinom trke su uslovi bili optimalni, a onda je opet počelo da pljušti…

Organizatori su ubrzo posle incidenta prekinuli trku, a za pobednika je proglašen u tom trenutku vodeći Britanac Luis Hamilton.

Čekamo nove vesti vezane za Bjankijevo stanje.