Treća pobeda u nizu: Košarkaši Zvezde deklasirali Lokomotivu

Crvena zvezda
Beta

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u Beogradu Lokomotivu Kubanj sa 80:66 (33:21, 17:16, 17:17, 13:12), u utakmici petog kola Grupe E u Top 16 fazi Evrolige i ostvarili treću uzastopnu pobedu.

 

Najefikasniji u ekipi Zvezde bio je Kvinsi Miler sa 24 poena i pet skokova, Tarens Kinzi postigao je 19, a Maik Cirbes 18 poena i osam skokova.

Entoni Rendolf postigao je 22 poena za Lokomotivu, Malkolm Dilejni dao je 16, a Viktor Klaver 15 poena uz 10 skokova.

Posle treće uzastopne pobede beogradskog tima, Zvezda i Lokomotiva imaju isti skor, po tri pobede i dva poraza.

Zvezda je potpuno nadigrala rivala koji uz Fenerbahče važi za najvećeg favorita u Grupi E. Šampion Srbije i Jadrana je odigrao fantastičnu prvu četvrtinu, stekao dvocifrenu prednost, a onda je čuvao do kraja meča uz sigurnu i kvalitetnu igru, verovatno svoju najbolju u Top 16.

Zvezda je odlično počela meč, predvodjena Milerom, Cirbesom i Kinzijem.

Crveno-beli su u bučnom Pioniru brzo stekli dvocifrenu prednost, pošto je posle manje od tri minuta posle početka meča bilo 13:2, posle jedne “trojke” Milera, koji je već u prvih 10 minuta pokazao da se vratio u formu.

Lokomotiva je promašivala, a Zvezda je igrala čvrstu odbranu i nije dozvoljavala lake šuteve. Ruska ekipa je preko Entonija Rendolfa i Sergeja Bikova prišla na 15:9, ali je onda Zvezda odgovorila serijom od 8:0, povela 23:9 i stekla 14 poena prednosti, posle šest minuta igre.

Lokomotiva je na to odgovorila serijom od 10:2 i došla do 25:19, ali tada je Malkolm Dilejni napravio tehničku grešku pošto je dosudjen faul pri šutu Marka Gudurića.

On je pogodio oba penala, posle čega je Miler pogodio bacanje zbog tehničke, a onda je u sledećem napadu dao “trojku”, tako da je Zvezda iz tog poseda ostvarila maksimalnih šest poena i ponovo stekla dvocifrenu prednost.

Posle prve četvrtine bilo je 33:21, a druga deonica donela je sasvim drugačiju igru. Obe ekipe su više pažnje posvetile odbrani, tako da su obe ekipe za šest minuta igre u drugoj četvrtini postigle po četiri poena.

U finišu prvog poluvremena oba tima su počela više da pogadjaju, a Zvezda je na veliki odmor otišla sa prednošću 50:37.

Ekipe su posle prvih 20 minuta bile uglavnom izjednačene po svim važnijim statističkim kategorijama, osim u šutu. Lokomotiva je imala 43 odsto za dva i 23 odsto za tri, naspram Zvezdinih 63 odsto za dva i 43 odsto za tri poena.

Crveno-beli su počeli drugo poluvreme s pet vezanih poena, za prednost od 55:37, odnosno 18 poena, što je najveća prednost na meču. Lokomotiva je na to odgovorila serijom 7:0, i prišla je na 55:44. Zvezda je, medjutim, sprečila da se to vodjstvo smanji, pre svega zahvaljujući Mileru i Kinziju, ali i probudjenom Stefanu Joviću.

Lokomotiva je posebnu pažnju u odbrani posvetila Cirbesu, koji je udvajan, a povremeno i utrajan i često grubo fauliran. Dobra stvar za Zvezdu u trećoj četvrtini bila je ta što je najbolji strelac ruske ekipe Dilejni dobio četvrtu ličnu grešku.

Zvezda je u poslednjoj četvrtini usporila igru, kontrolisala tempo i čuvala prednost. Za prvih sedam i po minuta postignuto je samo 10 poena. Pokušala je ekipa iz Kubanja da smanji prednost, ali nije uspela, tako da su crveno-beli zabeležili važnu pobedu na putu ka četvrtfinalu.

U šestom kolu Zvezda će u četvrtak 4. februara igrati u Istanbulu protiv Darušafake, a Lokomotiva u Španiji protiv Unikahe.