TREĆA ZVEZDICA NA GRBU ZVEZDE: FSS priznao titulu iz 1946. godine

Fudbalski savez Srbije odlučio je da prihvati zahtev Crvene zvezde da joj se, kao šampionska, prizna titula osvojena u ligi 1946. godine.

Crvena zvezda
fkcrvenazvezda.com

Pravna služba Fudbalskog saveza Srbije (FSS) donela je odluku da usvoji zahtev Crvene zvezde da joj se verifikuje titula iz 1946. godine.

Na taj način, crveno-beli su došli do 30. titule i stekli pravo na tri zvezdice na grbu.

Na sastanku komisije tri člana bila su za, a protiv je glasao predstavnik Partizana Vladimir Vuletić, koji je čak najavio žalbu Ustavnom sudu.

Uzdržan je bio predsednik komisije Dejan Šuput.

Zvezda je 1946. godine bila prvak Srbije, pre nego što je igran šampionat SFRJ, a po istom principu Fudbalski savez Hrvatske priznao je titulu Hajduku.

Iz Ljutice Bogdana su početkom marta zvanično podneli inicijativu sa zahtevom da Skupština FSS, kao najviši organ Saveza, prizna kao šampionsku titulu osvojenu u ligi 1946. godine.

Fiskulturni savez Jugoslavije (FISAJ) bio je nadležan za organizovanje fudbalskog nadmetanja na nivou države, s tim da je ingerencija za slanje svojih predstavnika na turnir ostavljen fiskulturnim savezima republika i autonomnih pokrajina bivše države (Vojvodina i Kosovo i Metohija).

Čitava hijerarhija je imala i sloj niže, pa su pre republičkih turnira odigravani turniri na nivou okruga, a svi su imali kvalifikacioni karakter za odlazak na savezni šampionat.

Partizan nije igrao prvenstvo jer se smatralo da će vojni timovi odigrati zasebni šampionat.