U Americi najpopularniji, u Srbiji malo cenjen: Znate li ko je prvak naše zemlje u bejzbolu? (FOTO)

Iako nije raširen i razvijen sport u našoj zemlji, u Srbiji postoji bejzbol liga koja je proteklog vikenda dobila novog šampiona. U pitanju je 'Beograd'96', a portal Dnevno.rs za vas donosi informacije ovom sportu sa palicom i lopticom koje niste znali.

Bejzbol je jedan od tri najpopularnija sporta u SAD, pored košarke i američkog fudbala. Ujedno je najpopularniji sport na Kubi i Dominikanskoj Republici, a igra se još u Japanu, Kanadi, Kini, Južnoj Koreji, Evropskoj Uniji i drugim zemljama. Taj sport je u Srbiju došao 1989. godine kada je osnovan BK „Partizan”, dok je ubedljivo najuspešniji BK „Beograd’96” sa 14 titula šampiona i 8 osvojenih kupova.

 

Za portal Dnevno.rs govorio je Generalni sekretar Bejzbol saveza Srbije i osnivač liga za mlađe kategorije u Srbiji, Nikola Vučević.

– Od 2009 naš Savez posvetio se mlađim kategorijama i danas već imamo zapažene rezultate u svim mlađim kategorijma – rekao nam je Nikola na početku razgovora.

Nije lako baviti se bejzbolom u Srbiji, ali se klubovi dovijaju na različite načine.

– Veliku poršku nam daje Ministarstvo za spor i omladinu, Gradski sekretarijati i sponzori. Opremu uglavnom dobijamo od prijatelja iz Amerike koji nam šalju novu i polovnu opremu, tako da sa tim nemamo problema – jasan je on.

„Beograd’96” je najuspešniji tim u Srbiji: Osvojili su 14 titula u poslednjih 20 godina

U trećem meču finala „Beograd 96″ je u subotu 18. oktobra na Adi Ciganliji pobedio „Vojvode” sa 8:5 posle utakmice solidnog kvaliteta u kome su startni pitch-eri bili Strahinja Stajić (Beograd’96 domaći tim) i Aleksandar Berec (Vojvode).

Titulu su osvojili: Danilo Cvijović, Dušan Todorović, Jovan Matić, Marko Badovimac, Aleksandar Milić, Milan Zonić, Aleksandar Zonić, Strahinja Stajić, Jovan Bošković, Slobodan Bogdanović, Nikola Vččević, Marko Ivković, Ivan Teodorović, Miloš Crvenkov.

 

Infrastruktura je glavni problem sa kojim se susreću zaljubljenici u ovaj sport. U glavnom gradu postoji tek jedno igralište koje ima sve potrebne uslove da bi se odigrao bejzbol meč.

– Utakmice seniorske lige se sve igraju na jedinom bejzbol terenu koji se nalazi u Beogradu na Adi Ciganliji, dok se utakmice za mlađe kategorije igraju na improvizovanim terenima (uglavnom fudbalskim). Postoji 10 klubova u Srbiji, ali se četiri takmiče u Prvoj ligi Srbije, dok su ostali klubovi učesnici liga mlađih kategorija – pojasnio nam je funkcionisanje ovog sporta u našoj zemlji Nikola Vučević.

On je za Dnevno.rs rekao da je Bejzbol klub „Beograd’96” daleko najuspešniji kolektiv u ovom sportu u Srbiji, a da je čak imao i međunaredne uspehe.

– Klub je osnovan 1996. godine, spajanjem dva kluba BK „Kings” i BK „Dogs”. Najveći uspeh je igranje u A grupi CEB Kupa (kao nekada Kup UEFA u fudbalu) gde je klub osvojio 5. mesto. Klub je do 2012. godine igrao i regionalnu interligu sa Mađarima, Hrvatima, Slovencima, Austrijancima i Bugarima, a 2008. osvojio je drugo mesto na finalnom turniru iako je imao skor u ligi 13-1 – završio je razgovor za naš portal Nikola Vučević.