U FUDBALU NE POSTOJE PRAVILA: Najgori na svetu prošli u drugo kolo kvalifikacija za SP 2018.

Ekipa Butana, trenutno najgora reprezentacija na rang listi FIFA, plasirala se u drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

 

Posle pobede na gostovanju 1:0, koja je bila prva u istoriji u kvalifikacijama za tu zemlju, Butan je i u revanšu kod kuće savladao Šri Lanku, ovoga puta sa 2:1.

Junak istorijskog uspeha bio je Čenčo Geltšen, koji je postigao oba gola u revanšu – u petom i 90. minutu.

Šedrup Čering, kapiten reprezentacije, inače je zaposlen kao pilot u nacionalnoj avio-kompaniji.

Život fudbalera u Butanu i nije neki, ne može se od njega živeti. Radim za avio-kompaniju i oni imaju razumevanja, pa mi dozvole da odsustvujem ili da promenim let kad moram. Mnogi u reprezentaciji imaju 18-19 godina, na fakultetu su, a neki još i u srednjoj školi – kaže Čering.

Butan, malena kraljevina na istočnom delu Himalaja, stacionirana je između Kine i Indije, a njegov glavni grad Timbu nalazi se 2648 metara nadmorske visine.

Pre 15 godina Butan je u kvalifikacijama izgubio od Kuvajta sa čak 20:0, a sada će se naći u drugoj rundi i konačno će zaigrati malo ozbiljnije mečeve.

Iako im ne ide u fudbalu, prema istraživanju nedeljnika „Business Week” 2006. ljudi u Butanu najsrećniji su u Aziji, a osmi su u svetu. Budizam je dominantna religija u zemlji koja broji skoro 750.000 stanovnika.

Na listi FIFA selekcija Butana na poslednjem je, 209. mestu, a do mečeva sa Šri Lankom nije ostvarila pobedu od 2008. godine, samo 18 poraza.