U SUSRET US OPENU: Hoće li Đoković potvrditi dominaciju ili će neka mlada zvezda NAPOKON ZASIJATI?

Da li ste mogli početkom godine da zamislite da će se jedan od najvećih turnira na svetu, US Open, igrati pred praznim tribinama?

pixabay.com

Nažalost, iz svima dobro poznatog razloga, ove godine će se Otvoreno prvenstvo Amerike igrati bez prisustva publike. Artur Eš, najveći stadion na svetu, biće sablastan.

Predstojeći US Open će biti specifičan po mnogo čemu.

Ovo će biti prvi Grend Slem još od 1999. godine na kojem neće učestvovati Rodžer Federer i Rafael Nadal. Iako neće igrati dva velikana, US Open će imati istu težinu, kao što su Grend Slemovi koje je Novak propustio zbog povrede, imali jednaku važnost. Na kraju krajeva, šampion će biti upisan u istoriju i posle nekog vremena će se samo to pamtiti, retko ko će spominjati tenisere koji nisu učestvovali.

U kakvoj su formi igrači? Da li su spremni da igraju mečeve na tri dobijena seta posle pauze od skoro pola godine? Kako će se navići na nove uslove?

Sve su ovo pitanja koja inače ne postavljamo pred početak nekog Grend Slema.

Igrači su jedinu proveru imali na Mastersu Sinsinati, koji tek ulazi u završnicu (igraju se polufinala, Novak Đoković-Roberto Bautista Agut i Miloš Raonić-Stefanos Cicipas).

Istini za volju, teniseri su učestvovali na brojnim egzibicijama, ali takav tip meča i Grend Slem su nešto što se ne može uporediti. Dakle, jasno je da nas čeka krajnje nepredvidiv US Open.

Uprkos svemu, Novak Đoković je favorit broj jedan. Ove godine je nepobediv od početka sezone. Trenutno u Sinsinatiju igra veoma dobro, na Grend Slemovima je neprikosnoven u proteklih nekoliko godina i koliko je teško dobiti ga u pet setova, možda najbolje oslikava ovogodišnje finale Australijan Opena, u kome je Novak posle preokreta savladao Dominika Tima sa 3:2, iako je gubio sa 2:1 i po zna koji put se izdigao iz pepela.

Imaće i dodatni motiv. Ukoliko osvoji turnir u Njujorku biće još jedan korak bliže Federeru i Nadalu. Bio bi to Đokoviću 18. Grend Slem i disao bi za vrat Švajcarcu i Špancu koji imaju 20, odnosno 19 najvećih trofeja. A jasno je da će upravo to igrati presudnu ulogu u borbi za zvanje najvećeg tenisera svih vremena. Kako je Novak i sam jednom prilikom izjavio: ,,Vuk je gladan i želi da se penje na vrh’’.

Sa druge strane, možda je baš ovaj US Open prilika da neko od mlađih tenisera napokon probije led i osvoji Grend Slem. Tu se pre svih izdvaja Dominik Tim, koji je već igrao u finalima na najvećim turnirima, ali nije imao snage za završni udarac u mečevima protiv Đokovića i Nadala. Uz njega, tu je Rus Danil Medvedev koji je prošle godine igrao finale baš u Njujorku i posle velike borbe u pet setova bio poražen od Rafe Nadala.

Takođe, jedan od igrača koji već ima kontinuitet dobrih rezultata je Stefanos Cicipas. U karijeri je već upisao pobede protiv članova neprikosnovene ‘’velike trojke”. Aleksandar Zverev je ove godine napokon igrao polufinale Grend Slema, u Australiji, možda je konačno došao trenutak da ode korak dalje.

Hoće li Novak Đoković nastaviti dominaciju na Grend Slem turnirima ili će neka mlada zvezda napokon zasijati?

U žrebu se nisu našli Rodžer Federer I Rafael Nadal, pa mnogi već vide Novaka sa trofejom u rukama. Ipak, put do 18. Grend Slema neće biti nimalo jednostavan, iako tako deluje na prvi pogled. Istina je da mu na putu ne stoje dva najveća rivala, Federer i Nadal, ali tu je veliki broj tenisera koji su u prošlosti još kako znali da namuče najboljeg tenisera sveta.

Što se samog žreba tiče, stiče se utisak da naš as može da bude zadovoljan. U njegovoj polovini nije Danil Medvedev, koji je prošle godine igrao finale, ali već u osmini finala bi mogao da se sastane sa jednim od najboljih servera današnjice, Džonom Iznerom, koji na ovako brzoj podlozi može da naškodi svakome. Takođe, u potencijalnom polufinalu ga čeka Grk Cicipas.

Đoković turnir otvara protiv Damira Džumhura i tu zaista ne bi trebalo da ima većih problema. Džumhur je trenutno 107. na ATP listi, pitanje je i da li je spreman da igra meč na tri dobijena seta. Prošle godine su igrali u Dohi kada je Novak bio ubedljiv sa 6:2, 6:1. Pre toga su 2018. igrali na Mastersu u Parizu kada je Džumhur predao meč pri vođstvu Novaka od 6:1, 2:1.

U drugom kolu sledi duel sa pobednikom meča Aleksander Bublik – Kajl Edmund. Ni taj meč Novaku ne bi trebalo da predstavlja opasnost, iako se sa Bublikom ranije nije sastajao u karijeri. Edmund jeste ove početkom godine osvojio turnir u Njujorku, ali je sada poražen već na startu Sinsinatija od rekonvalescenta Kevina Andersona.

Treća runda bi Novaku najverovatnije donela novi susret sa Janom Lenardom Štrufom, kojeg je deklasirao u četvrtfinalu Sinsinatija sa 6:3, 6:1.

Projektovani rival u osmini finala je američki “bombarder” Džon Izner i taj meč bi mogao da bude dobar test za Đokovića. Izner je na Mastersu u Sinsinatiju poražen u dva seta od Cicipasa, ali na ovakvoj vrsti podloge može da predstavlja opasnost. Sam Đoković je izjavio da je podloga brža nego inače, što pogoduje snažnim serverima. Ali, Novak ima dovoljno iskustva sa takvim protivnicma i ukoliko ga bude slušao ritern, njegovo najjače oružje, Novak neće imati problema.

Četvrtfinale donosi potencijalni susret sa Belgijancem Davidom Gofanom, koji prilično leži Novaku. Igrali su osam puta, i srpski teniser je zabeležio sedam pobeda. U tom delu žreba je i naš Filip Krajinović koji je u dosta dobroj formi, kao i Kanađanin Denis Šapovalov, tako da Belgijancu neće biti nimalo lako da stigne do četvrtfinala.

U polfunalu bi Novak mogao da se sastane sa Cicipasom. Ali Grku na putu do polufinala stoji Aleksandar Zverev sa kojim bi mogao da se sastane u četvrtfinalu. Možda će se Đoković i Cicipas sastati u finalu Sinsinatija pa bi to mogla da bude odlična provera i za jednog i za drugog.

Đoković će u meču za titulu najverovatnije igrati protiv Dominika Tima ili Danila Medvedeva. Ni Austrijanac ni Rus se nisu proslavili u Sinsinatiju. Tim je uzeo samo tri gema Filipu Krajinoviću u drugom kolu, dok je Medvedev poražen u četvrtfinalu od Bautiste-Aguta.

Filip Krajinović bi mogao da bude najprijatnije iznenađenje turnira. Igrao je odlično na Mastersu Sinsinati. Počistio je sa terena Tima u drugom kolu sa 6:2, 6:1. Zaustavljen je u četvrtfinalu od Miloša Raonića iako je imao meč loptu.

U prvom kolu se sastaje sa Mikaelom Imerom iz Švedske, a druga runda trebalo bi da donese okršaj sa boljim iz meča Điron – Polmans.. U trećem kolu bi mogao da se sastane sa Davidom Gofanom, a ako budu na svom najvišem nivou, ne bi bilo preveliko iznenađenje ako bismo u četvrtfinalu imali derbi Đoković-Krajinović.

Dušan Lajović je postavljen za 18. nosioca, ali je Duci u jako lošoj formi. Nije ostvario nijednu pobedu na egzibicionim mečevima, a i u Sinsinatiju je ubedljivo poražen već na startu od Karenje Buste. U prvom kolu se sastaje sa Jegorom Gerasimovim, koji je 70. teniser sveta. U drugom kolu ide na pobednik duela Travalja – Tompson, dok bi se u trećem kolu satao sa Kristijanom Garinom.

Miomir Kecmanović na startu igra sa Đanlukom Mađerom, a već u drugom kolu ga čeka pobednik duela Baustista Agut-Tenis Sandgren.

Laslo Đere kreće od Kritofera o Konela, dok bi ga u drugoj rundi čekao Medvedev.

US Open počinje u ponedeljak. Nema sumnje da nam predstoji veoma uzbudljiv i zanimljiv turnir koji se igra u potpuno drugačijim okolnostima nego na koje smo navikli.