Udovičić: Ako želimo da naš sport ima budućnost, moramo da menjamo i navike i sistem

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić rekao je u intervjuu 'Dnevniku' da su Crvena zvezda i Partizan spremni za privatizaciju.

Prema Udovičićevim rečima, ministarstvo je pripremilo predloge i moguće modele privatizacije ‘večitih’, kao i da su sada na potezu resori u Vladi Srbije koji se bave privatizacijom i svojinskom politikom.

Na pitanje da da li će se baš svi problemi rešiti ako se privatizuju ta dva kluba i šta će biti s ostalima, Udovičić je rekao da je ministarstvo omladine i sporta završilo svoj deo posla u tom procesu.

– Izvršili smo sveobuhvatnu analizu, razgovarali sa pravnicima, sportskim stručnjacima, ekonomistima iz Srbije i obišli sve zemlje regiona koje su imale sličan sistem kao mi i uspešno ga zamenile novim koji je održiv. Pripremili smo predloge i moguće modele za svojinsku transformaciju, a za ostatak procesa zaduženi su resori koji se bave pitanjem privatizacije i uređenja svojinskih odnosa. Naravno, mi smo tu da pomognemo iz domena naše nadležnosti. Cilj u kojem sve ovo radimo jeste da postavimo zdrave temelje za razvoj srpskog sporta u narednoj deceniji. Ako želimo da naš sport ima budućnost moramo da menjamo, pre svega navike, ali i ceo sistem – rekao je Udovičić.

Udovičić je istakao da sport deli sudbinu naroda i države i u ovom trenutku, sprovođenje ideje o određenim poreskim olakšicama za ulaganje u sport nije realno.

– Radimo na tome da nađemo realan i održiv način da privučemo zdrav kapital u srpski sport. Ta tema će biti pokrenuta kada se stabilizuje ekonomska i finansijska situacija u zemlji – naglasio je Udovičić.

Ministar je istakao i da je suština izmena u stvaranju zdravog i održivog sistema sporta, koje će biti usmerene na bolji položaj sportista, i dalji razvoj Srbije kao sportske nacije.

– Cilj je da se stvore uslovi da se najveći mogući procenat stanovništva svih uzrasta bavi sportom, a na profesionalnom nivou, osvajanje većeg broja olimpijskih medalja. Novi zakon u fokus stavlja sportiste, tako da mogu da budu usmereni na pripreme i takmičenja, a ne da budu opterećeni administrativnim problemima. Pravimo sistem koji je u funkciji sportiste, a ne obrnuto. Predlog izmena Zakona o sportu je završen, uskoro kreće javna rasprava i posle toga, kada prikupimo primedbe i sugestije stručne i sportske javnosti, zakon ulazi u proceduru – rekao je Udovičić.

On je istakao da je razvoj školskog sporta među najvažijim segmentima rada ministarstva i da je to od esencijalnog značaja za javno zdravlje, jer se zdrave navike stvaraju od malih nogu.

– Toga smo itekako svesni i upravo zato, pod okriljem Ministarstva, funkcioniše i Savez za školski sport, koji je ove godine dobio značajno veći buyet i koji širom Srbije implementira programe koji deci školskog uzrasta omogućavaju besplatno bavljenje sportom, podstiču i edukuju i đake, nastavnike i roditelje da rekreaciju prihvate kao sastavni deo života. I sa Ministarstvom prosvete smo u stalnim konsultacijama o modelima za unapređenje nastave fizičkog vaspitanja. A što se tiče eventualnih primedbi, javne rasprave se i organizuju da bi svako dobio priliku da unapredi predlog akta o kojem se diskutuje – rekao je Udovičić za “Dnevnik”.