Udovičić: Cilj je da sport postavimo na tržišne osnove

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se danas u Pragu sa Petrom Misnom, zamenikom češkog ministra sporta, sa kojim je razgovarao o pravnoj regulativi i strateškim rešenjima u oblasti finansiranja sporta u toj zemlji.

Udovičić je želeo da se upozna sa češkim iskustvima u oblasti postavljanja sporta na tržišne osnove, kao i o obavezama koje proističu iz članstva u Evropskoj uniji.

On je svom sagovorniku objasnio da se vlada Srbije intenzivno priprema da sprovede privatizaciju u sportu, jer je to jedino dugoročno rešenje za probleme sa kojima se suočava srpski sport.

– Cilj nam je da se sport postavi na tržišne osnove, da klubovi funkcionišu vodeći se ekonomskim interesima, jer država više ne može da izdrži da bude gotovo isključivi finansijer – rekao je ministar Udovičić.

Prema njegovim recima, profesionalni sport u Srbiji, kao i u drugim zemljama, mora da bude u stanju da u najvećem delu izdržava sam sebe, a ne da se u potpunosti oslanja na državne finansije.

– U nastojanjima da ovo ostvarimo, ozbiljno pristupamo kreiranju modela privatizacije, i tu su nam dragocena iskustva naših evropskih komšija – zaključio je Udovičić.